Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRČKO Osigurana dvotrećinska većina za amandman

Distrikt - prvi uspjeh dogovora iz Pruda

11.02.2009.
u 23:00

Konačno ustavno reguliranje statusa Brčko Distrikta najvjerojatnije će biti prvo uspješno apsolvirano pitanje iz Prudskog i Banjalučkog sporazuma.

Potporu predloženom ustavnom amandmanu, usuglašenom na relaciji Dodik-Čović-Tihić, dala je međunarodna zajednica, a nakon početnih rezervi, čini se, kako će za njegovo usvajanje u Parlamentu BiH ruke dići i zastupnici nekih stranaka izvan liderske trojke.

Podrška u Parlamentu
Za njegovo usvajanje potrebna je dvotrećinska većina, koja u Zastupničkom domu iznosi 28 glasova. SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno imaju 19 glasova, a dodatnih devet potrebnih glasova najvjerojatnije će osigurati zahvaljujući dvojici zastupnika HDZ-a 1990. i petočlanom zastupničkom klubu SDP-u, te glasovima stranaka koje imaju po jednog zastupnika, poput PDP-a i DNZ-a.

I dok u SDP-u kažu kako je za njih najvažnije da distrikt bude uvršten u državni ustav, te da se osigura puna nadležnost Parlamenta BiH nad ovim dijelom zemlje, neke druge stranke još uvijek imaju određene rezerve.

Sporni dio
Iako načelno podržavaju amandman, u HDZ-u 1990. traže da se istodobno s njegovim usvajanjem osigura ravnopravnost Hrvata s drugim narodima u Brčkom, te da se podrži inicijativi za formiranje parlamentarnog povjerenstva za reformu Ustava BiH.

No, čak i ako HDZ 1990. bude uskratio potporu brčanskom amandmanu, njegovu prohodnost u Parlamentu trebali bi osigurati glasovi manjih stranaka, a uz PDP i DNZ, to su BPS, DNS, NS Radom za boljitak i DS. Postoji mogućnost da amandman podrži i SBiH. Prema zadnjim informacijama, za njih je sporno spominjanje više entiteta u dijelu o načinu rješavanja spornih pitanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije