Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Distributer plina zgrnuo 8,3 milijuna kuna dobiti, građani pitaju je li mogao smanjiti cijene

Plin
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
23.06.2014.
u 17:59

– Cijenu plina za kućanstva reguliraju Hrvatska energetska agencija HERA i Vlada, a mi kao tvrtka nemamo nikakvog utjecaja na nju – ističe direktor Međimurje plina Nenad Hranilović

Tvrtka Međimurje plin prošlu je godinu završila s čak 8.353.790 kuna dobiti! Građani koji su se tijekom zimskih mjeseci žalili na visoke račune za plin, pitaju je li se umjesto gomilanja dobiti mogla smanjiti cijena? Direktor te javne tvrtke Nenad Hranilović tvrdi da – nije.

Međimurje plin je kao ovlašteni operater distribucijskog sustava te opskrbljivač plinom, prošle godine prodao 62 milijuna prostornih metara prirodnog plina, 8,2 milijuna više nego godinu prije. Samim tim rasli su i prihodi, sa 172 na 218 milijuna kuna. U postocima, prodano je 16 posto više plina i ostvareno 26,5 posto više prihoda. No, je li se, pitamo ga, mogla smanjiti cijena za kućanstva?

– Ne postoji takva mogućnost jer cijenu plina za kućanstva reguliraju Hrvatska energetska agencija HERA i Vlada. Ona se objavljuje u Narodnim novinama i mi nemamo nikakvog utjecaja na nju – ističe Hranilović. Za kućanstva se plin preuzima od HEP-a.

– Kad bi se dobit i mogla prenamijeniti za smanjenje cijene, to ne bi za krajnje korisnike bila neka velika promjena – dodaje. Međimurje plin će tako sedam milijuna kuna dobiti investirati u daljnji razvoj, od poboljšanja i modernizacije usluge distribucije plina do ulaganja u bioplinsku energanu u kojoj bi se proizvodio plin.

Međimurje plin kao distributer na tržištu ima više manevarskog prostora u opskrbi tvrtki i javnih ustanova. Opskrbljuje, na primjer, plinom Hrvatsku narodnu banku, Ekonomski fakultet, KBC Rebro i KBC Dubravu, Ministarstvo vanjskih poslova, brojne škole diljem Hrvatske... Međimurje plin je lani prvi put i samostalno uvezao plin i to preko jedne švicarske tvrtke. Riječ je plinu europskog porijekla.

Ključne riječi

Komentara 1

VE
vezana
07:24 24.06.2014.

Pitanje svih pitanja, koja je svrha Međimurje plina(MP), ako ne, da bude na usluzi građanima-potrošačima-međimurcima, tj. da osigura NAJJEFTINIJI PLIN za sve potrošače MŽ. Osnivači (vlasnici) su gradovi i općine, znači svi stanovnici Međimurja. Direktor tvrdi da cijenu utvrđuje HERa? Sad bi trebalo krenuti od početka tko je predložio zakon-pravilnik, tko donosi zakone, zašto su takvi štetni za građane zakoni doneseni-pa saborski zastupnici. Dakle gospodo Lesar, Glavina, Jelaš, Zgrebec, Moharić i ostala st..o sitnog zuba, zar su vam jasle poreznih obveznika premalene za vaše enormne plaće? Imate mogućnosti sa svojim primanjima (plaće 22.000-36.000 kn) da se hranite hranom koja razvija moždane vijuge za dobrobit međimuraca. Zakaj ne primite direktora MP u zgradi Međim. županije, pa da razgovarate o NIŽOJ cijeni plina, a ne jadne građane koji vam više ni ne dolaze jer ste sami sebi htjeli biti reklama?!?!Zašto nema za škole (međimurske) najjeftinijeg plina od strane MP?!? Ima jako puno manevarskog prostora gdje bi MP mogao biti od velike koristi zajednici i cijelom društvu. Predstavnici na skupštini su gradonačelnici i načelnici koje može biti SRAMOTA kaj tak varaju građane za izbore, niste pošteni, niti jedan. Umjesto da raspravljate o "problemu" kako je ostvarena dobit i što s njom, vi dižete ruke bez RASPRAVE, sramota ste za sve međimurce koje predstavljate. Zašto zaradu niste podijelili (barem pola) općinama i gradovima koji imaju sve manje i manje novaca, a potreba sve više?!?! Nemojte opet sa svojim floskulama, da takvo što onemogućava zakon, pa zakone mi donosimo, pardon "naši" gore spomenuti saborski prijestupnici!!! Na sljedećim izborima moj glas dobiva kandidat za grado/načelnika tj. onaj koji ponudi najnižu cijenu plina. Na idućoj sjednici Nadozrnog odbora, skupštine, grado/načelnici glave dole ako imate onaj vražji osjećaj srama da ste nekog prevarili i da niste ispunili zadaću. Direktore MP također glavu dolje dok šećeš po gradu, ovo ti nije na ponos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije