Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najteže je muslimankama

Poražavajući podaci: Diskriminiraju strance koji traže posao u Njemačkoj

posao
Foto: Reuters/Pixsell/Ilustracija
20.09.2016.
u 15:04

U studiji su najgore prošle fiktivne kandidatkinje koje su poslale fotografije s maramom. Njima je odgovorilo samo 4,2 posto kompanija kojima su se obratile.

Kandidatkinje za zaposlenje s imenima koja ne zvuče njemački ili kandidatkinje s fotografijama na kojima su umotane u maramu imaju mnogo manje izgleda da će biti pozvane na razgovor za zaposlenje nego kandidatkinje s njemačkim imenima, javlja njemački Spiegel Online, pozivajući se na studiju Sveučilišta u Linzu i Instituta za budućnost rada.

"Rezultati naših ispitivanja ukazuju nedvosmisleno na, svjesnu ili nesvjesnu, diskriminaciju kandidatkinja s maramama ili stranog porijekla", kaže voditeljica studije Doris Weichselbaumer sa Sveučilišta u Linzu.

Tijekom studije poslano je 1500 fiktivnih molbi za zaposlenje. Sve fiktivne kandidatkinje imale su isti stupanj naobrazbe, rođene su u Njemačkoj i u Njemačkoj su završile školu. Također su se na svim molbama nalazile fotografije iste osobe. U slučaju kada je kandidatkinja nosila izmišljeno njemačko ime "Sandra Bauer", poziv na razgovor za zaposlenje je došao u 18,8 posto slučajeva.

Kandidatkinje s istom fotografijom i kvalifikacijama, ali s izmišljenim turskim imenom "Meryem Oeztuerk" dobile su poziv u 13,5 posto slučajeva. Najgore su prošle fiktivne kandidatkinje koje su poslale fotografije s maramom. Njima je odgovorilo samo 4,2 posto kompanija kojima su se obratile za zaposlenje. Iz studije nadalje proizlazi da je diskriminacija izraženija što je radno mjesto zahtjevnije.

"Problem diskriminacije žena stranog porijekla često se opravdava nižom kvalifikacijom ove društvene skupine. No muslimanke se, bez obzira na kvalifikaciju, rijetko uzimaju u obzir kao potencijalne kandidatkinje za vodeće pozicije", proizlazi iz studije. 

Prije dvije godine objavljena je jedna studija koja je pokazala kako se i muški kandidati za mjesta za izobrazbu u njemačkim tvrtkama suočavaju s poteškoćama povezanim s porijeklom. Jedan od najvećih društvenih izazova u Njemačkoj u godinama koje slijede bit će integracija više od milijuna izbjeglica u njemačko tržište rada.

Komentara 12

DA
Darko22
16:35 20.09.2016.

Pa to nije i neki problem, jer uostalom muslimani u Njemačkoj ni ne traže poslove. žive na račun njemaca

Avatar superhik74
superhik74
17:40 20.09.2016.

Prestanite vise s tim globalistickim bljuvotinama, o "multi kulti", Njemacka je Njemacka, drzava Njemackog naroda i oni su je stvorili za sebe ne za Sirijce niti Turke. Sirijci i Turci imaju Siriju i Tursku pa neka tamo traze posao. Ne sjecam se masovnih migracija Njemaca u Siriju ili Tursku 1945 kada je Njemacka bila totalno unistena gore nego Sirija danas. Dosta je bilo ovih propagandnih bljuvotina. Ako im ne odgovara Njemacka zasto svi zele tamo ici, neka idu kod svojih u Saudijsku Arabiju, tamo mogu nositi marame i burke koliko ih je volja, ne samo da mogu nego moraju.

Avatar punkufer
punkufer
17:38 20.09.2016.

Neka onda lijepo odu doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije