Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2014. u 12:00

Premijerov istup predstavlja klasično predizborno obraćanje

Hrvatska ne treba očekivati značajnije poteze Vlade prije 2017. Iduću ćemo godinu potrošiti za izbore, onu poslije za formiranje koalicija, izbor ministara i uhodavanje nove vlasti, a tek bi 2017. na red mogli doći i državni poslovi. Takav rasplet očigledan je nakon premijerova obraćanja naciji. Milanović je propustio reći kakav će biti njegov četvrti proračun, što će učiniti s javnim dugom, kako će, ili možda bolje, hoće li uopće smanjivati minuse u državnoj blagajni. Stanje javnih financija isključiva su odgovornost izvršne vlasti i to je trebala biti okosnica premijerova govora da je planirao nešto mijenjati, a ne poplave i platna bilanca.

Nabrajanje učinjenog, samohvala i “pikanje” dobrih brojki, poput rasta izvoza, uobičajeno je ponašanje političara, kojemu se priklonio i Milanović. Budući da je takvih brojki malo, premijer je svoj poriv da govori svisoka ispunio lekcijom o platnoj bilanci, koja predstavlja zbroj novčanih transakcija zemlje s ostatkom svijeta. Hvala turizmu, bilanca nam je napokon u plusu, kao što to, rekao je, imaju Njemačka i skandinavske zemlje. Naša bilanca postala je uravnotežena jer nam je ekonomija poput pacijenta u intenzivnoj sobi koji diše uz pomoć aparata, a ne zato što je Milanovićeva politika “strpljivosti i upornosti” dobar izbor.

Premijerov istup predstavlja klasično predizborno obraćanje iz kojeg se može iščitati da će za SDP, jednako kao i HDZ, koji se riješio buntovne Martine Dalić, dva do dva i pol milijuna proračunskih korisnika biti glavno biračko tijelo kojemu će se obraćati idućih 15 mjeseci. “Društvena je bešćutnost” rezervirana za privatni sektor i one koji rade u njemu.

>> Milanović: Kamarko je govorio kao šef statistike u Sovjetskom Savezu

Komentara 2

OS
osica
12:30 25.09.2014.

još malo svi ćemo " in hause"

MI
Mirnadob
12:56 25.09.2014.

Nema srece od njih,SDP-HDZ u ropotarnjcu sa njima,ima netko treci? Samo molim ne Mirelu Holy,jer ona je Milanoviceva "produzna ruka" zastita okolisa je dobro,ali od toga seljak i radnik ne moze zivjet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije