Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEŠKI URED EPPO-a PODIGAO DVIJE OPTUŽNICE

Direktori i menadžeri izvukli oko tri milijuna eura na kupnji starih strojeva, a zaposlenici povijesnog muzeja lažirali projekt

euri
Pixabay
18.06.2023.
u 08:38

Optuženici su vlasnici, menadžeri i zaposlenici optuženih tvrtki, a tereti ih se za izvlačenje oko tri milijuna eura preko dobro organizirane sheme iz fondova EU.

Za subvencijsku prevaru tešku oko tri milijuna eura, optuženo je 13 osoba i tri tvrtke, a optužnicu je nakon provedene istrage podigao češki Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).  Riječ je bila o nabavi proizvedenih strojeva, a pod istragom se našla tvrtka koja je proizvodila potrošni materijal za automobilsku industriju, brodogradilišta i čeličane. Spomenuta tvrtka bi podnijela zahtjeve za kupnju novih i inovativnih strojeva za zavarivanje i rezanje metala, u okviru Operativnog programa EU Poduzetništvo i inovacije za konkurentnost. No strojevi koji su na kraju kupljeni bili su stari, što znači da su bili i puno jeftiniji od onog što se tvrdilo. EPPO tvrdi da je proizvođač bio u dosluhu s tvrtkama koje su bile dobavljači opreme, a time je osiguravao papirnati trag kojim je opravdao isplatu sredstava.

VEZANI ČLANCI:

Optuženici su vlasnici, menadžeri i zaposlenici optuženih tvrtki, a tereti ih se za izvlačenje oko tri milijuna eura preko dobro organizirane sheme iz fondova EU. Sumnja se i da su pokušali izvući još dodatnih 918.000 eura, u čemu nisu uspjeli.  Prije no što  je optužnica protiv 13 osoba i tri tvrtke podignuta, policija im je pretražila kuće i urede te zaplijenila strojeve i imovinu vrijednu 1,28 milijuna eura.  Cijela priča nije okončana jer se istraga i dalje provodi, a jedan od optuženika trenutačno je u istražnom zatvoru.

Ured češkog EPPO-a je u zadnje vrijeme imao pune ruke posla, jer je podigao i optužnicu protiv tri osobe koje se terete  za subvencijsku prevaru. Tereti ih se za  manipulaciju javnim ugovorom u Nacionalnom povijesnom muzeju u Olomoucu. Među optuženima su službenik muzeja i dvoje bivših zaposlenika.

Optužbe se odnose na projekt 'Virtualni muzej u obrazovanju – uporaba novih digitalnih tehnologija u povezivanju formalnog i neformalnog obrazovanja', financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativni program za istraživanje, razvoj i obrazovanje, a šteta je oko 560.000 eura.  EPPO u optužnici tvrdi da je  za provedbu spomenutog projekta bio osnovan tim od 14 članova koji je tobože radio na projektu, no zapravo  nije provodio nikakve aktivnosti. Dvojica optuženika se terete i za neprimjereno pogodovanje određenom dobavljaču tijekom postupka javne nabave, dok se zaposlenik muzeja tereti za zloporabu ovlasti.  Optuženicama je zaplijenjena imovina vrijedna oko 600.000 eura, a jedan od optuženika već je ranije bio optužen, za kako kaže EPPO, pasivnu korupciju i pranje novca.

Komentara 2

Avatar berija1
berija1
12:43 18.06.2023.

Samo Orban nije optuzen a najvise jamio

DU
Deleted user
12:14 18.06.2023.

Vidi ti to, i među pitomim i veselim Česima nađe se pokoja Žalac Gabica, Rimac Jola, Tolušić Tomek, Horvat Dado, Kuščević Lovrek i tomu slično. Baš fino, lijepo i krasno. Nismo jedini mad kojima visi EPPO-ov mač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije