Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Direktor koji je sklapao ugovore sam sa sobom i isplatio si 1,4 milijuna kuna, ne mora u zatvor

Zagreb: Konferencija za medije HUGO-a o novom nacrtu Plana gospodarenja otpadom
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
24.03.2022.
u 06:53

Jozinović je oslobođen optužbe da mu je u razdoblju od 15. srpnja 2016. do 15. studenog 2017. neosnovano isplaćeno ukupno 1,471.997 kuna na štetu tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o.

Sjećate li se slučaja direktora tvrtki u vlasništvu četiriju sjeverozapadnih županija koji je sam sa sobom sklapao ugovore i isplaćivao si nagrade za uspješan rad i naknade u iznosu višem od 1,47 milijuna kuna? Oslobođen je optužbi za zlouporabu ovlasti i položaja, a uvjetno je osuđen zbog krivotvorenja isprave, odnosno diplome.

Mladen Jozinović nepravomoćno je na Županijskom sudu u Varaždinu proglašen krivim jer je lažnu diplomu Fakulteta prometnih znanosti predao kao dokaz o kvalifikacijama i stručnoj spremi prilikom zasnivanja radnog odnosa s tvrtkom Piškornica iz Koprivničko Ivanca. Županijski sud zbog toga ga je osudio na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora. No, Jozinović je oslobođen optužbe da mu je u razdoblju od 15. srpnja 2016. do 15. studenog 2017. neosnovano isplaćeno ukupno 1.471.997 kuna na štetu tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o.

Priča je složena, tijekom sudskog postupka saslušani su i župani. Jozinović je bio direktor tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište kojeg je Državno odvjetništvo optužilo da je zlorabio svoj položaj direktora i činjenicu da je ujedno bio i direktor tvrtke Piškornica d.o.o., koje je bilo osnivač Piškornice – sanacijskog odlagališta. Koristeći te dvije funkcije, prema DORH-u, neosnovano je isplaćivao novčana sredstava sa žiro-računa tvrtke na svoj žiro-račun i žiro-račun svoje supruge.

Tim je novcem, kako tvrde u DORH-u, djelomično vraćao sredstva koja bi prethodno neovlašteno pozajmljivao od tvrtke, znajući da na isplate nema pravo. Kako bi ih knjigovodstveno opravdao, izrađivao je, navodilo se u optužnici, ugovore koji nisu imali osnova u valjanim pravnim poslovima. Te bi ugovore potpisivao u svojstvu direktora i u vlastito ime kao druga ugovorna strana. Dakle, ugovore je potpisivao sam sa sobom, Mladen Jozinović Mladenu Jozinoviću. I tako četiri puta. Jednom je to bilo 120.000 kuna, drugi put 251.997 kuna, i to nakon što mu skupština društva Piškornica nije odobrila isplatu jednokratne naknade kao članu uprave društva Piškornica – sanacijsko odlagalište, treći put milijun kuna nagrade na ime iznimnih postignuća i pozitivnog financijskog rezultata društva za 2016. godinu, za što nije imao odluku Nadzornog odbora.

Četvrti put je, ponovno sam sa sobom, ugovorio isplatu još 100.000 kuna. Jozinović je na suđenju rekao da je u tvrtkama Piškornica imao i policu menadžerske odgovornosti koja je pokrivala iznos do milijun eura eventualne štete koja bi nastala za društvo njegovim radom. Ta polica se mogla aktivirati, a šteta za koju se tvrdi da je nastala bila bi podmirena.

– Po mojim saznanjima, ta polica nije aktivirana, a upravo iz razloga što se zasigurno ne bi dokazala moja menadžerska odgovornost vezano uz predmetne isplate – rekao je. Sud je utvrdio da je Jozinović imao ovlasti potpisati takve ugovore bez traženja suglasnosti skupštine i nadzornog odbora.

Sud je odbacio i zahtjev DORH-a da se tih 1,47 milijuna kuna uplati u državni proračun. Glede diplome, Jozinović je rekao da se pozvao na nju u životopisu, no da je fizički nije predao, već je diploma u digitalnom obliku bila u njegovu poslovnom računalu koje je koristio u tvrtki. No, priznao je djelo i osuđen je na osam mjeseci zatvora u koji neće morati ako u roku dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

VIDEO: Pogledajte snimku razorenog Mariupolja iz zraka: "Ledeni pakao, s ulicama zatrpanim truplima i ostacima uništenih zgrada"

Komentara 57

Avatar southman
southman
07:11 24.03.2022.

Ako ukradeš dovoljno da možeš osigurati oslobađajuću presudu nitko ti ništa ne može.

SN
sasa.novak.58
07:36 24.03.2022.

Njemu je isto dobro u Hrvatskoj, kao i ministru Grlić-Radmanu. S druge strane, žena koja je prosila ispre Lidla je osuđena za prekršaj protiv javnog reda i mira. To nije "slučajna država", kao što je rekao Zoka. Oni su takvu državu vrlo planski oblikovali.

EX
expiralitozo
07:52 24.03.2022.

Konačno jedna normalna vijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije