Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O KORONAVIRUSU

Direktor FBI-ja: Izvor pandemije najvjerojatnije je bio laboratorijski incident u Wuhanu

FBI Director Wray discusses charges against transnational crime group at the Justice Department in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/3
01.03.2023.
u 08:28

Christopher Wray tvrdi da je do potencijalnog incidenta došlo slučajno, a više detalja ne može dati jer se radi o povjerljivim informacijama

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je u utorak da je agencija procijenila da je pandemiju koronavirusa vjerojatno uzrokovao incident u laboratoriju u kineskom Wuhanu. "FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerojatnije potencijalni laboratorijski incident u Wuhanu", rekao je Wray za Fox News.

Njegova izjava uslijedila je nakon nedjeljnog izvješća Wall Street Journala po kojemu je američko ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineskog laboratorija. Dio agencija smatra da je pandemija vjerojatno rezultat prirodnog prijenosa, a neke su neodlučne, izvijestio je Journal.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o podrijetlu pandemije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo se na izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i Kine koje je ukazivalo na prirodno podrijetlo pandemije, a ne na curenje iz laboratorija.

Wray je rekao da ne može podijeliti puno pojedinosti o procjeni agencije jer su to povjerljive informacije. 

Optužio je kinesku vladu da "čini sve što može kako bi pokušala spriječiti i pomutiti" napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju više o podrijetlu pandemije.

VIDEO Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus: Otporan je na postojeća cjepiva

Komentara 3

TR
trpimir2022
08:55 01.03.2023.

Ameri su davno dokazali, kako im u dokazivanju izmišljotina nitko nije ravan.

Avatar bucka
bucka
10:45 01.03.2023.

Dobro jutro Kolumbo...

Avatar Foton
Foton
10:59 01.03.2023.

Ja u VL komentarima puno puta citao da Covida uopce nema. A mozda ipak ima. Cekam objašnjenje od brojnih hrvatskih epidemiologa amatera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije