Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE
Povratak na članak

Diplomatski ping-pong: Slovenija će tražiti da Hrvatska plati pola troškove arbitraže

Pitanje arbitraže i granice ostaje otvoreno, no treba još vidjeti kako će ga u praksi tretirati nova slovenska Vlada. Sigurno je da dvije države nemaju ista stajališta, kao ni politički određen i u parlamentima potvrđen odnos prema arbitraži, no za vrijeme premijera Janeza Janše i hrvatskog mu kolege Andreja Plenkovića krenulo se drugim putem: meritum se ostavio po strani da ne opterećuje političke i druge odnose dok su snage bile usredotočene na suradnju i na pitanja u kojima države surađuju te na olakšavanje života ljudima oko granice.

Komentari 9

ZA
zarko815
21:59 19.06.2022.

janezi opet odabrali levu gamad koja ih vraća na balkan

VL
XA
xaron
22:31 19.06.2022.

Pozivam admin. da se pridržava Pravilnika o komentiranju .

VL
TE
Teig1
22:30 19.06.2022.

Na slici je slovenski ratni brod? Nadam se da će nas poštediti.

VL
Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
22:03 19.06.2022.

Ko pije neka sam plati

VL
DU
Deleted user
00:18 20.06.2022.

Balkanska posla. Kakav je to trošak za državu 150 tisuća €. Statistička greška u proračunu.

VL
SA
sambo
22:27 19.06.2022.

Arbitražu trebaju platiti samo Slovenci, naravno. Šteta što su Slovenci ugrozili nepristranost Arbitražnog suda, jer sud nije Sloveniji dodijelio teritorijalni izlaz na otvoreno more, iako je BAŠ TO bio ključan zahtjev Slovenije. Slovenska veza s otvorenim morem ("junction") uključuje SAMO slobodan komunikacijski režim što uključuje slobodnu plovidbu i prelete. No to područje ostaje HRVATSKO TERITORIJALNO MORE, samo što je hrvatski suverenitet na tom dijelu mora ograničen. Taj "junction" nisu ni međunarodne vode nego HRVATSKO TERITORIJALNO MORE! Ali kopnena granica je bitna/bitnija: Hrvatska je dobila lijevu obalu Dragonje (istina ne stari tok, nego do kanala sv. Odorika kojeg su slovenci napravili 1964. i da, mislim da je sad kasno za tražiti nešto od prije 60tak godina), a dobili smo i Svetu Geru i područja na lijevoj obali Mure a što je iznimno bitno poljoprivrednicima uz Muru. Tako da je arbitraža trebala biti čak i podnošljiva za nas, te mi ne bismo puno izgubili u arbitraži ali sad je to stvar prošlosti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.