Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborni dan

DIP: Izlaznost do 11:30 je bila 24,18 posto: Za trećinu veća nego 2020.

Šibenik: Otvorena birališta za izbor zastupnika u Hrvatski sabor
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/37
17.04.2024.
u 12:01

Ukupno je glasalo 747.986 birača, a najveća izlaznost je u I., III. i VI. izbornoj jedinici.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Podsjećamo, izlaznost na prošlim izborima 2020. godine bila je 18,09%, a 2016. godine izlaznost u 11:30 bila je 18.09 posto. Ukupno je glasalo 747.986 birača, a najveća izlaznost je u I., III. i VI. izbornoj jedinici, a najmanja izlaznost bilježi se u V., IX., X. izbornoj jedinici. 

Hrvatska danas bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, od 7 sati otvoreno je  više od 6 500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju. „Vidimo se na biralištu“, poručuju biračima iz DIP-a.

Foto: DIP

Foto: DIP

Birači koji se odluče izaći na izbore, glasuju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju drže najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi, što znači da u Sabor može ući i kandidat koji je bio na posljednjem mjestu. Biračima na parlamentarnim izborima se u 11 izbornih jedinica nudi 165 lista, a za jedno zastupničko mjesto natječe se 15 kandidata.

FOTO/ VIDEO Građani izlaze na izbore: Pogledajte kako se glasuje u gradovima diljem Hrvatske

Šibenik: Otvorena birališta za izbor zastupnika u Hrvatski sabor
1/60

Podsjetimo, birači bez važeće osobne iskaznice i dalje mogu glasati ali moraju otići do uredi državne uprave koji su dežurni od 7 do 19 sati .  Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu.

„U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema, ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo“, kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti. „Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati“, dodao je.

VIDEO: U Hrvatskoj počelo glasovanje na parlamentarnim izborima 2024.

Naglasio je da su svi uredi državne uprave u srijedu dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde. Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasovanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom. Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, 4. izborne jedinice i na njemu glasovati, objašnjava. 

Iako je izborna srijeda neradni dan, puno zaposlenika, ipak, će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima. Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju, kazao je Hojski.

VIDEO: Svi žele dati svoj glas: Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila velika gužva

VEZANI ČLANCI: 

 

Komentara 61

Avatar Crni labud
Crni labud
13:30 17.04.2024.

Prvi je već sletio ali ovog proljeća očekujemo cijelo jato.😉

ZM
zm1
13:40 17.04.2024.

Mladi jedino imaju izbor za kolakusica i dp , od ovih ostalih nemaju puno za ocekivat . A opet vidim na slikama i nesto skojevaca, ipak je centar zagreba , pa sad vidit ce mo .....

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
13:13 17.04.2024.

Panika u sredinjici!🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije