Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2024.

DIP: Glasala polovica birača, njih 1,6 milijuna

Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila velika gužva
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/7
17.04.2024.
u 17:09

O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine.

Polovica hrvatskih birača, odnosno njih više od 1, 6 milijuna, glasala je u srijedu do 16.30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).  

U postocima, glasovalo je 50,6 posto birača. Velika je to razlika u odnosu na izbore prije četiri godine kada je do istog vremena glasovalo 34,04 posto, odnosno milijun i 150 tisuća birača.

O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u Republici Hrvatskoj aktivno je registriranih 222.300 birača.

VEZANI ČLANCI

DIP: Do srijede rano poslijepodne izdano 4700 plavih potvrda za glasanje

Biračima bez važeće osobne iskaznice i onima koji nisu podignuli nove iskaznice na izbornu srijedu u cijeloj Hrvatskoj izdano je 4700 tzv. plavih potvrda na temelju kojih mogu glasovati, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Taj broj nije konačan i do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati sigurno će biti i veći, što znači da će i veći broj birača ostvariti svoje pravo, dodaju u DIP-u.

Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila velika gužva
1/31

DIP je ranije izvijestio da je zaprimio upite birača koji nisu upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, navodeći da je navodno riječ "o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a nisu podigli nove osobne iskaznice“.

„I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje pravo, trebaju ishoditi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu“, istaknuli su iz DIP-a, napominjući da su, vezano uz navedeno, zatražili očitovanje resornih ministarstava.

 Iz DIP-a su poručili i da će svi birači koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu moći glasovati, neovisno koliko ih bude.

Primjerice, u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, gdje glasuju birači iz cijele Hrvatske koji su se registrirali za glasovanje izvan mjesta prebivališta, i gdje je podulji red, u 19 sati na kraj toga reda stat će zaštitari zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva i svi koji budu ispred njih moći će glasovati, neovisno o njihovu broju, objasnili su iz DIP-a.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
20:12 17.04.2024.

Pa dobro, jer vi mislite da nitko od nas nije išao u školu? Glasala je polovica birača, njih 1,6 milijuna (dakle trebalo bi biti 3,2 milijuna upisanih), a onda ispod toga napišete da je upisano 3,77 milijuna birača, odnosno 570 tisuća više. I tako je već 20 godina i nikome nije ništa čudno.

MO
MOSAD
17:37 17.04.2024.

Ajmooo ljudi izađomo nedozvolimo da ekstremnana i primitivna ju desnica predvodena Zoranom odvede nas na smetliste civilizacije u koaliciji sa njegobim prijateljem Dodigom i Vucićem.Recimo NE ekstremizmu i 45.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije