Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUDI TULUMI

Dio svijeta već ušao u 2023.: Pogledajte proslave u Sydneyju, Seulu, Pekingu...

Proslava Nove godine u Sydneyju
Foto: Reuters/Pixsell
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
31.12.2022.
u 17:09

Hrvatska se također priprema za Novu 2023. godinu, a s kojom službeno ulazimo u Schengen i eurozonu. Zagrepčani su se krenuli okupljati tijekom dana, tako da je ludi party već počeo

Maleni arhipelag Kiribati i otočje Samoa u Tihom oceanu prvi su ušli u 2023. godinu u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu u subotu, sat vremena poslije u novu je godinu uplovio Novi Zeland, a potom i Australija. Sydney je pozdravio Novu godinu tradicionalnim veličanstvenim vatrometom nazvanim "kaleidoskop boja" u gradskoj luci.

Hrvatska se također priprema za Novu 2023. godinu, a s kojom službeno ulazimo u Schengen i eurozonu. Zagrepčani su se krenuli okupljati tijekom dana, tako da je ludi party već počeo. 

Countdown

Vrhunac showa bila je duga koja se slijevala poput vodopada s mosta s obzirom na to da će grad u veljači ugostiti World Pride.

Procjenjivalo se da će spektakl privući milijun ljudi, po televiziji ABC. Mnogi su zauzeli mjesto s dobrim pogledom još rano ujutro. Diljem svijeta vatromet je pratilo još sigurno pola milijarde ljudi.

SYDNEY, AUSTRALIJA:

Foto: Reuters/Pixsell

Vatromet je stajao oko 39 milijuna američkih dolara, po organizatorima.

Prije Australije, 2023. prvi su dočekali Samoa i Kiribati u južnom Tihom oceanu, ovaj put u nazočnosti turista prvi put u zadnje dvije godine.

Obje zemlje zatvorile su, naime, granice za posjetitelje u ožujku 2020. zbog pandemije koronavirusa. Kiribati se otvorio svijetu u kolovozu, a Samoa u rujnu. 

PEKING, KINA:

Foto: Reuters/Pixsell

Na Samoi vatrometi su bili organizirani u glavnom gradu Apiji i na otoku Savaiji.

Najveći otok Kiribata, Kiritimati, na kojem živi oko 5000 ljudi, prvi je naseljeni otok koji ulazi u novu godinu, no velike proslave nije bilo.

Ponoć je odzvonila i u Tokyu, Seoulu, Pyongyangu, Diliju i Ngerulmudu.

SEUL; JUŽNA KOREJA:

Foto: Reuters/Pixsell

U Japanu je Chinka-sai, ili Festival prevencije požara, održan u Mikasanohami u svetištu Itsukushima Jinja u Miyajima, za proslavu Nove godine u zemlji.

Prvi veliki međunarodni centar koji je ušao u 2023. bio je Auckland, najveći grad na Novom Zelandu, u kojem su tim povodom sve znamenitosti bile osvijetljene.

Na Sky Toweru upriličen je bio vatromet i laserski show usklađen s drugim znamenitostima uključujući most u luci i muzej. Prošle godine toga nije bilo zbog pandemije.

Američka Samoa, samo 220 kilometara istočno od Samoe, na drugoj strani međunarodne datumske granice, bit će posljednja koja će nazdraviti dolasku 2023. godine.

>> VIDEO Preokret u Zagrebu: U posljednji trenutak ipak se odustalo od novogodišnjeg vatrometa

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Hazl113
Hazl113
17:28 31.12.2022.

Kako sada to. Zar nisu vatrometi otkazani, a ha, pa da, oni pametni ih imaju, jer time privlače ljude.

FO
forfun
17:30 31.12.2022.

Kad im dojde senf nebu više vatrometa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije