Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAO DOGOVOR

Regres od 1500 kuna isplatit će na račune građana, a ne na cro-karticu

Zagreb: Predstavnici sindikata na razgovoru u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.05.2020.
u 19:50

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako su sa sindikatima javih službi postigli dogovor o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru te o isplati regresa na račune građana, a ne putem cro-kartice.

Šest sindikata odbilo je, a pet prihvatilo ponudu Vlade koja je podrazumijevala suspenziju porasta osnovice za izračun plaće do 1. siječnja 2021. godine. O božićnici će se raspravljati uoči novog proračuna. Umjesto CRO kartice, regres u iznosu 1500 kuna bit će isplaćen na račun. Jubilarne nagrade bit će isplaćene onima koji to pravo ostvaruju u drugoj polovini ove godine, iako je u prvotnoj ponudi to bilo uskraćeno.

– S javnim službenicima postigli smo dogovor, natpolovičnom većinom prihvatili su raniji prijedlog. Zauzeli smo stajalište da ćemo ipak regres od 1500 kuna isplatiti kako smo i do sada – na račune građana – kazao je ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi ne izražavajući zabrinutost što je Sindikat zaposlenika u zdravstvu, kao i Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporod, i dio državnih službenika odbio prihvatiti Vladinu ponudu. 

– Meni je drago da smo postigli sporazum. Samo to odbijanje, to su stvari koje se rješavaju unutar i između sindikata, ja kao dio Vlade ne bih ulazio u međusobne odnose – kazao je Aladrović. Da su razočarani, naročito nakon pandemije, nisu skrivali u Hrvatskom liječničkom sindikatu naglašavajući da su očekivali da će Vlada prepoznati njihov doprinos u situaciji koja je doslovce paralizirala ne samo Hrvatsku nego i cijeli svijet. – Posebno želimo upozoriti da je Vlada potpuno zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica, i kakvu-takvu turističku sezonu – kazala je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Sindikat Preporod jedini je pak sindikat obrazovnog sektora koji je odbio ponudu Vlade.

– Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno – kazao je šef Preporoda Željko Stipić.

Među sindikatima koji su prihvatili ponudu su i predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kao i Sindikata hrvatskih učitelja.

– Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili. Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima – kazao je novinarima Branimir Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da se 88 posto članova njezina sindikata izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade.

– Najveći kamen spoticanja je bila CRO kartica, no danas smo jasno detektirali probleme, te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa, što je Vlada uvažila – kazala je Šprem.

Iz Sindikata hrvatske policije kazali su da će se njihovi članovi o ponudi Vlade izjasniti do petka.

– Ne dira se regres, i neće biti CRO kartice, regres će biti isplaćen na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice – poručio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata hrvatske policije.

Ključne riječi

Komentara 32

ST
stefj
16:51 27.05.2020.

Očekivano. Ona solidarnost s realnim sektorom koju je premijer naivno zagovarao ne postoji... 3/4 zaposlenih u javnom sektoru sjedilo je doma i nije radilo ništa, proračun se puni negdje 50%, a oni se ne žele odreći niti lipe. Zapravo zašto i bi, znaju da ćemo sve to mi njima platiti... Ako smo platili otkupninu kada su ucijenili djecom, ako je Plenković prekršio izborno obećanje o smanjenju PDV-a i umjesto toga njima povećao plaće, zašto naši unuci i praunuci ne bi plaćali ono što si oni isplaćuju danas... Ništa se u Hrvatskoj ne mijenja, i dalje se gospodarska politika vodi dogovorom politike i sindikata javnih službi. Ta ista politika koja nas je i dovela do dna EU-a, a tu birokraciju na samo svjetsko dno...

DU
Deleted user
11:56 27.05.2020.

Znači ovaj čovjek nema niti jedne minute staža u realnom sektoru! Za početak raspustiti kompletnu državnu administraciju i glavni uvjet je 10 godina iskustva u realnom sektoru, onda mi neće prodavati priče kako neki IT sektor živi od vjeroučitelja a ne obrnuto!

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:30 27.05.2020.

Opet Ribić !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije