Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za Večernji TV

Dio sindikata nije bio na prosvjedu, Šprem objasnila: 'Podcjenjivanje učiteljske profesije je neprihvatljivo'

Foto: Večernji TV
1/16
09.02.2024.
u 16:03

Kazala je da ne vidi razloga zbog kojih bi Vlada odbila njihove zahtjeve, ali da njoj osobno, a i članovima njezina sindikata, nije bilo mjesto na prosvjedu

Iako su jasno poručili da učitelji nisu do kraja zadovoljni Vladinom uredbom, današnjem prosvjedu nisu se željeli pridružiti članovi ni čelnici Sindikata hrvatskih učitelja, najvećeg sindikata u sustavu odgoja i obrazovanja. Oni su ovo vrijeme iskoristili da bi prikupili svu argumentaciju, čekaju Vladino očitovanje i jasno poručuju: Nema razloga da se ne uvaže naši argumenti. U tome odaslanom zahtjevu Vladi tražili su da se učitelji, profesori, stručni suradnici i svi ostali zaposlenici uvrste u viši platni razred, a tek nakon svih pravnih koraka i ishoda, odlučivat će o sindikalnim akcijama. Trenutno se, naime, učitelji, profesori i ostali suradnici nalaze u platnom, sedmom razredu koji završava s koeficijentom 2, a prelazak u osmi platni razred osigurao bi im koeficijente u rasponu od 2,01 do 2,30.

– Prosječna plaća učitelja – najsigurnije je govoriti o bruto iznosu, a kad mi kao sindikat naručimo obračune, tada gledamo najcrniju moguću varijantu, dakle učitelj visoke stručne spreme, 20 godina staža, samac u Gradu Zagrebu ima bruto plaću 1796 eura. To je plaća za siječanj – kazala je gostujući u Večernjakovoj emisiji Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja. Kazala je da ne vidi razloga zbog kojih bi Vlada odbila njihove zahtjeve, ali da njoj osobno, a i članovima njezina sindikata, danas nije bilo mjesto na prosvjedu. Sindikalne akcije ne odbacuje ali tek onda kad se ispoštuju sva pravila "borbe".

– Ne bojimo se prosvjeda nego jednostavno u bilo kojim akcijama biramo partnere koji su iskreni. Kad smo u štrajku 2019. ulazili u borbu za koeficijente, koji su u samostalnoj ingerenciji Vlade, tada je Sindikatu znanosti bilo posve normalno da se nađemo u istom koeficijentu, a danas smatraju da početna plaća učitelja i asistenta predavača ne može biti ista. To podcjenjivanje učiteljske profesije unutar vertikale obrazovanja neprihvatljivo je. Što se tiče drugog sindikata, ne mogu kao učiteljica stajati na prosvjedu s nekim kome je simbolika prosvjeda bejzbol palica – kazala je za Večernji TV Sanja Šprem.

VEZANI ČLANCI:

Na pitanje s čime bi u konačnici sindikati bili zadovoljni budući ih ove godine očekuju pregovori oko Temeljnog kolektivnog ugovora, nastavak pregovora za granske kolektivne ugovore, i pregovori za osnovicu plaće Sprem poručuje da ih ti pregovori tek slijede i teško je unaprije prognozirati. - Ono što je bitno da mi imamo ustvari vrlo kratak vremenski rok za otvoriti pregovore za temeljni kolektivni ugovor i ispregovarati kompletan sadržaj Temeljnog kolektivnog ugovora, a nakon toga granski kolektivni ugovor koji uvažava sve specifičnosti sustava i kojim se ugovaraju dodaci koji na neki način, bildaju tu našu plaću - kazala je Šprem. Cijeli razgovor pogledajte u videu gostovanja.

VIDEO Sanja Šprem gošća Večernjeg lista 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar NasaPosla
NasaPosla
10:43 11.02.2024.

Što je s realnim sektorom?Zašto su im se povećali porezi (ukinut prirez,a povećan porez na kapitalnu dobit)?

NO
Nordik
18:56 09.02.2024.

Iz aviona se vidi da je kupljena od adz-a.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
10:08 11.02.2024.

Lako je vama,mi prosvjetari moramo na (poduži) godišnji usred ljeta (osim komplicranih nastavnika i profesora iz matematike,fizike,mehanike,programiranja),a vi koji ne radite u prosvjeti idete na godišnji kad vas je volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije