Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni uvid u dokumente

Dinara park prirode, a Modro oko, ušće Neretve i Kuti posebni rezervat

Planina Dinara
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
21.05.2020.
u 12:49

Zaštita područja masiva Dinare u kategoriji parka prirode, ističu u Ministarstvu, od posebnog je interesa za Hrvatsku zbog očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta i endema

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je dva prijedloga kojima bi Dinara postala park prirode, a tri lokaliteta - Modro oko i jezero Desne, ušće Neretve te Kuti, posebni rezervati. Oba su dokumenta na javnom uvidu, prvi do 6., a drugi do 16. lipnja. Plan je zakonom zaštititi masiv Dinare koji čine Dinara, Troglav i Kamešnica, izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja uz Cetinu - Hrvatačko, Paško i Vrličko. Nakon što se zakon donese, osnovat će se javna ustanova i donijeti plan upravljana parkom.

Zaštita područja masiva Dinare u kategoriji parka prirode, ističu u Ministarstvu, od posebnog je interesa za Hrvatsku zbog očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta i endema. Sačuvat će se prirodna staništa kao što su vodena staništa rijeke Krke i Cetine s njihovim pritocima, močvarna staništa, stijene i točila... Zaštita "Modrog oka i jezera Desne", "Ušća Neretve" i "Kuta" u kategoriji posebnog rezervata također je preduvjet dugotrajnog očuvanja močvarnih ekosustava.

- Najveće bogatstvo i raznolikost faune odnosi se na svijet ptica, a na Ušću Neretve i riba. U dolini Neretve redovito se pojavljuje preko 150 vrsta ptica, a ukupno ih je zabilježeno preko 300 vrsta. Od toga 65 vrsta smatra se ciljnim vrstama područja ekološke mreže Delta Neretve. Kao najveći kompleks tršćaka u Hrvatskoj, cijelo područje delte Neretve važno je i kao odmorište tijekom seobe ptica prema Africi, kao i za zimovanje ptičjih populacija iz sjeveroistočne i srednje Europe - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Ušće Neretve spaja močvarna i morska staništa, s velikom površinom obraslom caklenjačom (Salicornia), biljkom prilagođenoj životu u uvjetima visoke koncentracije soli. Dodatna vrijednost tog područja je u tome što je zbog zaklona pogodno za mrijest brojnih vrsta riba, a laguna Parila i okolna pješčana područja najbogatija su područja novačenja riba i rakova za akvatorij srednje Dalmacije.

Postupak proglašavanja posebnih rezervata započeo je 2017. godine, a njima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije