Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lakše do posla

Dimnjačarka Helena i zidar Emanuel postali majstori

'Cazma 040308 Cazmanski dimnjacar Snimio franjo Jagatic'
'Photoshop'
14.07.2011.
u 10:50

– Zaključio sam da će mi majstorska diploma dobro doći u životu i upisao sam se za polaganje ispita. Prošao sam i sad sam sam svoj majstor – zadovoljan je Emanuel Kos (21) iz Goričana

– Zaključio sam da će mi majstorska diploma dobro doći u životu i upisao se za polaganje ispita. Prošao sam i sad sam sam svoj majstor – zadovoljan je Emanuel Kos (21) iz Goričana, koji je u Obrtničkoj komori Međimurske županije položio završne ispite i postao majstor zidar. Diploma u rukama, kaže, omogućit će mu da jednog dana otvori svoj obrt.

– Nikad ne znaš što te čeka u životu, a obrazovanje je najbolje ulaganje u sebe. Tih 3000 kuna nije mali novac, ali dugoročno gledano to je isplativa investicija – kaže Emanuel. Na polaganje ispita odlučila se i Helena Kišak (37) iz Novog Marofa. Nakon što je 16 godina pomagala suprugu Miljenku, dimnjačaru koji već godinama ima prijavljen obrt, i sama se odvažila poći na polaganje majstorskog ispita. 

– Nagovarao me na to još 2008. godine, kad je i on polagao, ali mislila sam si da to meni ne treba. Kaj bum ja s tom diplomom? S vremenom sam shvatila da imati takav papir i nije tako loše, posebno ako želimo proširiti posao. Na polaganju ispita bila sam među samim muškarcima i nije mi bilo lako. Oni međusobno ipak bolje komuniciraju i pomažu si. Trebalo je zagrijati stolicu, napisati i obraniti radnju. Na kraju se trud isplatio – kaže Helena, koja sa suprugom često odlazi na teren. Oboje u crnim dimnjačarskim odorama privlače pažnju. No, posao nije lak jer sve veći broj vlasnika kuća ne daje čistiti dimnjake. 

– Zaključavaju vrata pred nama, a nedavno su na dečke koji rade s nama pustili psa. Dimnjačar nije cijenjeno zanimanje kod nas, za razliku od, na primjer, Austrije, gdje ih domaćini dočekuju na vratima, ponude sokom ili čak i nekim jelom. Tamo dimnjačari nose bijelu radnu odjeću – ističe majstorica Helena. Takav odnos prema toj struci, ali i predrasude da je to prljav posao, iako je sve više čistih plinskih dimnjaka, dovode do toga da je sve manje učenika zainteresirano za školovanje. 

– Imali smo jednog praktikanta koji je nakon godinu dana odustao od škole – kaže.

Diplome je u Čakovcu primilo 14 majstora iz nekoliko hrvatskih županija. Među njima su i četiri frizerke, po dva automehaničara i zidara, elektroinstalater, tesar, elektromehaničar, bravar... Diplome će im pomoći u licenciranju radionica, a otvara im i mogućnost da na praktičnu nastavu i naukovanje primaju srednjoškolce.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije