Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama zbog otpada

Dim s ogulinskog smetlišta opasno zaprijetio i vozačima na autocesti

ogulin
Kristina Štedul Fabac/PIxsell
17.01.2012.
u 13:36

Smrad se širio kanjonom Dobre do sela Gojaka, Trošmarije, Dubrave... U SKG-u tvrde da će se smeće odlagati samo do otvorenja Babine gore

S ogulinskog smetlišta već dva tjedna dolazi gusti smrdljivi dim. Uvlači nam se u kuće i od njega se više ne može živjeti. Osim toga, postao je već opasan za promet jer se zadržava u niskim slojevima poput magle. Smrad se osjeća i na odmorištu Dobra, pa bi, ako se sve hitno ne sanira, požar na smetlištu mogao prekinuti promet i na autocesti. Dio je to niza pritužbi jednog Ogulinca koji proziva vlast da danima ništa ne čini da se vatra ugasi. Najgore je u selima Gojak i Trošmarija, a smrad je već stigao i do Gornjih Dubrava. No u Stambeno-komunalnom gospodarstvu, gradskoj tvrtki koja se brine o smetlištu, tvrde da nema razloga za paniku.

 Tinjalo na površini

 – Vatra o kojoj je riječ bila je tek u površinskim slojevima pa smo je uspjeli ugasiti. Smeće smo na tom dijelu prebacili tako da vatra više ne prijeti. Nisam dobio informaciju da je dim prijetio i na odmorištu Dobra, no sada ta opasnost zasigurno više ne postoji – rekao je Ivica Salopek, direktor Stambeno-komunalnog gospodarstva.

 Žitelji ogulinskog kraja tvrde da u ljetnim mjesecima pri visokim temperaturama mogu razumjeti pojavu požara, no boje se da zimi, kad su temperature gotovo konstantno ispod nule, vatra na smetlištu može biti pokazatelj velikih problema u sadašnjem načinu saniranja smeća. U više navrata ogulinsko smetlište ocijenjeno je kao krajnje neprihvatljiv način zbrinjavanja otpada. Interes javnosti za taj deponij porastao je i nakon što se proširila vijest da bi se u Ogulinu moglo deponirati smeće koje tvrtka Eko-flor više ne može odlagati na smetlištu Ilovac kraj Karlovca. Među najspornijim detaljima vezanim uz gradski deponij jest lokacija.

 Projekt sanacije

 Vrlo blizu smetlištu prolazi prirodni podzemni tok Dobre koja je u tom dijelu ponornica. Tako su ekolozi upozoravali da bi smetlište moglo ugroziti jedan od prirodnih bisera cijelog kraja.

 No u ogulinskom SKG-u tvrde da se brinu o svim detaljima vezanim za zbrinjavanje otpada te kako će smetlište biti uredno i prema svim zakonskim normama sanirano.

 – Smeće će se na našem deponiju odlagati samo dok se ne dovrši i stavi u funkciju regionalni centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori. Nakon toga sve smeće završavat će na tom prostoru. Mi, s druge strane, vodimo brigu o sanaciji ovog deponija. Za te radove je izrađen projekt, a dobili smo i potvrdu glavnog projekta. Zato smatram da ubuduće s ogulinskim smetlištem neće biti nikakvih problema niti će grad imati zbog njega poteškoća – zaključio je direktor SKG-a Ivica Salopek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije