Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA TITANA

Dijelovi podmornice prevezeni u luku, došli su i istražitelji: 'Spojit će ju poput slagalice'

THE CANADIAN PRESS 2023-06-28
Foto: Paul Daly
1/2
28.06.2023.
u 18:14

U istrazi sudjeluju odbori za sigurnost iz SAD-a i Kanade, kao i obalne straže obje zemlje

Horizon Arctic uplovio je u kanadsku luku St. John rano ujutro u srijedu, a na njemu su se nalazili pronađeni dijelovi podmornice Titan koja je prošlog tjedna implodirala na putovanju do olupine Titanika. Brod je također prevozio Odiseja, vozilo na daljinsko upravljanje koje je privelo misiju kraju kada su pomoću njegove opreme nekoliko stotina metara od Titanika pronađeni ostaci podmornice.

"Naš tim uspješno je priveo kraju operacije na moru, no naša misija još traje. Rade konstantno već 10 dana, kroz fizičke i mentalne izazove ove operacije koju jedva čekaju privesti kraju kako bi se vratili svojim obiteljima" izjavio je glasnogovornik Pelagic Researcha, njujorške kompanije u čijem je vlasništvu Odisej, prenosi CBC News.

Već nekoliko minuta nakon što se Horizon Arctic usidrio na jugu luke, više timova istražitelja ukrcalo se i započelo s radom. Do sredine jutra, dizalica je započela iskrcaj dijelova podmornice na terminal kanadske obalne straže. Među dijelovima je zapažen polukružni komad koji izgleda kao nos podmornice, i dio bočne strane koji je bio prekriven, a na kojemu se nalazi logo OceanGatea.

Dijelovi Titana bit će predani istražiteljima kako bi otkrili što je točno pošlo po zlu. U istrazi sudjeluju odbori za sigurnost iz SAD-a i Kanade, kao i obalne straže obje zemlje. Moguće je da će pokušati ponovno spojiti dijelove podmornice, naveo je stručnjak za istrage na moru koji je ranije pričao s CBC-jem.

"Kao i kod zrakoplovnih nesreća, mogu pokušati ponovno spojiti podmornicu poput slagalice kako bi utvrdili gdje je točno došlo do kvara. U slučaju masivne implozije to nije jednostavan zadatak, jer je veći dio plovila vjerojatno dezintegriran" ustvrdio je Tom Maddox, utemeljitelj kompanije za podvodno istraživanje.

VIDEO Potraga za nestalom podmornicom u Atlantiku

 

Komentara 8

KI
kingtom
20:04 28.06.2023.

Polikarbonat ojačana karbonskim vlaknima - hm nije nešto što bi ja koristio za gradnju podmornice koja se mora nositi sa ogromnim pritiskom. Ipak je na kraju to ojačana plastika.

JO
JOZO
22:53 28.06.2023.

Što se tu ima istraživati. Ta igračka nije niti testirana. Da bi izdržala 400 bara treba biti testirana na 600 bara i izrađena od debelog čelika ili slično a nikako ovako amaterski od nekog karbona. Koji su to naivci koji su se usudili sjesti u tu grobnicu i još su to debelo platili.

ST
streetboy
06:15 29.06.2023.

Kako su ju sad tako brzo našli ?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije