Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRUŽILE PRIČE

Policija demantirala glasine o policajcima zaraženima HIV-om: 'Nemamo nikakva saznanja'

Zadar: Na sve?anosti Dana policije predstavljen novi na?elnik PU zadarske
Filip Brala/PIXSELL
23.02.2023.
u 17:09

Nakon što su lokalni mediji objavili kako je desetke policajaca na području ličko-senjske i zadarske policije zaraženo HIV-om, i to od jedne osobe, oglasila se policija navodeći kako nemaju saznanja o tome

Posljednjih dana medijima je krenula kružiti glasina o tome da je više policajaca s područja zadarske i ličko-senjske policije zaraženo HIV-om. I dok neki navode kako je zaraza krenula od jedne prostitutke čije su usluge policajci koristili, neki portali navode kako se radilo o Ukrajinki, konobarici restorana u Lici. O svemu se oglasila i policija koja je navela kako PU zadarska te PU ličko-senjska ''ne raspolažu saznanjima da su policijski službenici zaraženi AIDS-om'', a navode ni kako ne znaju o kojoj se ženskoj osobi navodno radi.

''Skrećemo pažnju kako je podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu, ukoliko on i postoji, povjerljiv te sam po sebi ne predstavlja kažnjivo ponašanje niti obvezu izvješćivanja javnosti. Dapače, upravo zbog moguće diskriminacije osobe nužno je pridržavati se uzusa profesionalnosti svih koji na bilo koji način mogu doći do te informacije. Objelodanjivanje tog podatka i njegovo širenje izvan preporuka i potreba u sklopu liječenja i skrbi za pacijenta ili drugih potreba propisanih zakonom je nedozvoljena povreda ljudskih prava i privatnosti oboljelog te kršenje liječničke i profesionalne tajne. Podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu je povjerljiv i oboljeli ili njegov roditelj/staratelj/zakonski skrbnik ima pravo sam odlučiti o tome žele li i koga će eventualno u radnoj i socijalnoj okolini izvijestiti'', navode iz policije za Zadarski.hr.

''Zaključno vas obavještavamo kako niti jedan policijski službenik u Policijskim upravama zadarskoj i ličko-senjskoj nije zatražio nikakvu vrstu pomoći, a iz koje bi se mogla naslutiti njihova uključenost u glasine koje navodite'', dodali su.

Cijela priča zahuktala se navodno krajem prošle te početkom ove godine. Tako je isti portal ranije naveo i kako se doista radi o mlađoj ženskoj osobi koja je u drugom stanju, a stranog je državljanstva. Čim je otkriveno da je pozitivna na HIV, prilikom rutinskog pregleda, odmah je iz Korenice upućena na Kliniku Fran Mihaljević u Zagrebu, no te informacije nisu potvrđene.

>> VIDEO Od 1. srpnja trgovinama zabranjen rad nedjeljom: Vlada objavila dokument s detaljima novog zakona

Ključne riječi

Komentara 4

KR
Kraj
17:52 23.02.2023.

Dakle sve znate, da je ta osoba ukrajinka i da radi kao konobarica kod Macole u Korenici, i da je davala usluge policajcima koji su granična policija.

Avatar IliHrvatskaIliNišta
IliHrvatskaIliNišta
17:57 23.02.2023.

Njihov problem... i njihovih žena....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije