Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demokratski savez Srba:

Kad već pokazuje interes za obrazovanje, neka se Hrvatska pobrine i za srpsku manjinu

Nebojša Manojlović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
14.12.2016.
u 17:27

Zahtijevamo od Vlade da pridonese zaustavljanju pritiska na manjinsko obrazovanje srpske zajednice, naglašava Nebojša Manojlović, glavni tajnik Demokratskog saveza Srba.

Nebojša Manojlović, magistar politologije i glavni tajnik Demokratskog saveza Srba iskoristio je prepucavanje na relaciji Zagreb - Beograd o spornom poglavlju 26 u pregovorima o pristupanju Srbije EU, a koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, da skrene pozornost na slične poteškoće koje, kako tvrdi, ima srpska manjina u Hrvatskoj. 

– Činjenica da Republika Hrvatska pokazuje izuzetan interes za obrazovanje hrvatske manjine u Republici Srbiji mogla bi značiti da su nositelji najviših državnih funkcija postali svjesni koliko je ispunjavanje standarda u manjinskom obrazovanju važno za očuvanje identiteta i kulture manjinskih zajednica. Nastavno, moglo bi se očekivati da će ovo svoje uvjerenje Hrvatska pokazati u praksi u odnosu na manjinsko obrazovanje Srba u Republici Hrvatskoj, kad već to nije učinila u procesu pridruživanja Europskoj uniji, a zbog toga je nitko nije blokirao – navodi Manojlović u priopćenju te dodaje:

– Izjava državnog tajnika Ministarstva obrazovanja o negativnom utjecaju djece s posebnim potrebama i nacionalnih manjina na rezultate PISA testova nekako baš i nije na tragu poštovanja manjinskih prava. Isto tako, predsjednica proglašavanjem subotičkih čokoladica neprijateljskima nikako nije od pomoći svojim sunarodnjacima u Subotici, možda zaposlenima u Pionirovoj tvornici konditorskih proizvoda.

Ono što posebno brine, navodi Manojlović, jest činjenica da politika uvjetovanja nikada nije pridonijela poboljšanju odnosa.

– Stoga zahtijevamo od naše vlade, ali i onih koji se smatraju predstavnicima srpskog naroda u toj vladi, da odbace takvu politiku i da pomognu Srbiji u pristupanju najvećem mirovnom projektu u povijesti Europe, što EU prije svega drugog i jest. Također zahtijevamo da naša vlada na tragu ove velike brige za obrazovanje i kulturu omogući provođenje hrvatskih zakona u pogledu registracije manjinskih škola na srpskom jeziku i pismu i pridonese zaustavljanju pritiska na manjinsko obrazovanje srpske zajednice. Isto tako da pomogne afirmaciju srpske kulture u Hrvatskoj jer jedan Simo Matavulj i Vladan Desnica zaslužuju da se o njima uči u hrvatskim školama, ako nigdje drugdje onda bar u njihovim rodnim gradovima Šibeniku i Zadru. Ipak je znanje nešto što se zlatom plaća u suvremenom svijetu, a ne političari, i to pogotovo ne oni koji vode politiku rješavanja problema u susjednim državama, a istovremeno prešućuju probleme u vlastitoj državi – zaključuje Manojlović.

Komentara 14

KR
kruti123
17:45 14.12.2016.

što je sa ukidanjem posebnih škola u vukovaru koje su već davno trebale bit ukinute drug etno biznismen????

NE
Nepokolebljiv
17:52 14.12.2016.

Srbijanci i Srbi u Hrvatskoj se prave mutavima: Hrvati u Srijemu i Backoj su autohtona manjina od ranije nego su Srbi tamo kolonizirani poslije prvog i drug svjetskog rata, dok Srbi u Hrvatskoj su manjina samo oni koji su u Hrvatskoj zivjeli prije 1914 i njihovi potomci te imaju pravo na status manjine a kolonizatori naseljeni poslije okupacije i njihovi potomci su samo gradani ali bez statusa manjine! Oni bi htjeli status manjine za kolonizatore imigrante a to ne ide nigdje na svijetu! Recimo Srbi bilo gdje u svijetu gdje ih ima relativno puno ne mogu niti traziti niti dobiti status manjine nego su samo imigranti ili rodeni drzavljani srpskog porijekla ali bez ikakovih prava manjine! Hrvati "edukujte" se sta je drzavljan a sta je manjina! Ogromna vecina Srba u Hrvatskoj n i s u manjina nego samo gradani pa time otpada i zanovjetanje o dvojezicnosti, natpisima i slicnim diverzijama na rvatski drzavni proracun!

KR
kruti123
17:43 14.12.2016.

evo etno grupe pupavac 2!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije