Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Demokrati napuštaju Obamu jer je ‘kupio’ glasove za reformu?

obama
AFP
01.01.2010.
u 16:41

Možda će građani na kraju dobiti bolju zdravstvenu zaštitu, ali će izgubiti kvalitetnog predsjednika jer američki kapitalistički sustav nije kroz povijest bio na strani onih koji su bili isključivo socijalno osjetljivi

Demokrati su Zakon o zdravstvenoj reformi, koji je Senat prihvatio na Badnjak, nazvali povijesnim iako njime baš i nisu oduševljeni. No vjeruju da će nakon puna četiri desetljeća Amerika konačno riješiti civilizacijsko i socijalno pitanje broj jedan, kako nazivaju opće zdravstveno osiguranje za sve građane. Politički analitičari ne dijele njihovo mišljenje i poručuju da bi se ustupci koje je Barack Obama odobrio kod pripreme posljednje verzije zakona, jer u suprotnom ne bi dobio većinu glasova u Kongresu, mogli vratiti poput bumeranga najprije gubitkom demokratske većine na djelomičnim izborima za Zastupnički dom i Senat potkraj 2010., te potom i na izborima za Bijelu kuću.

Koliko je situacija ozbiljna potvrđuje i vijest da neki od demokratskih kongresnika i senatora traže razgovor s Obamom nakon novogodišnjih praznika jer su opterećeni špekulacijama republikanaca koji tvrde da su neki političari za podržavanje Obamina zakona dobili “ispod stola“ odobrenje za nove projekte, poput gradnje bolnica, poreznih olakšica i subvencija uz koje će lakše osvojiti većinu glasova na predstojećim izborima.

Republikanci upozoravaju da cijeli proces od dogovora do izglasavanja zakona podsjeća na korupciju dogovorenu u poslovima iza zatvorenih vrata.

Ispitivanja javnog mišljenja upozoravaju da reformu podržava samo 32 % Amerikanaca, pa ne iznenađuje što analitičari prognoziraju da donošenje novog zakona može biti kost u grlu koja će onemogućiti Ovalnom uredu da ispuni druga predizborna obećanja. Neki se demokrati osjećaju osramoćeno zbog niza kompromisa koje su morali odobriti u Senatu da bi većina prihvatila zakon te drže da je prva Obamina verzija reforme promijenjena do neprepoznatljivosti. Šapuće se da bi neki demokrati zbog toga mogli prijeći u nezavisne zastupnike ili, u najgorem političkom scenariju – u protivnički republikanski tabor. Možda će građani na kraju dobiti bolju zdravstvenu zaštitu, ali će izgubiti kvalitetnog predsjednika jer američki kapitalistički sustav nije kroz povijest bio na strani onih koji su bili isključivo socijalno osjetljivi, smatrajući da se vlastitim radom u “obećanoj zemlji“ može zaraditi i za plaćanje zdravstvenog osiguranja. Sva prava svima i jednakost u bolesti sintagme su koje Amerikancima previše izgledaju socijalističke, pa i pozitivne strane reforme promatraju povećalom.

Ključne riječi

Komentara 9

JA
jankoprekobrda
01:21 02.01.2010.

Ne sekiraju mene vasi minusi jer ste glumpani nepismeni ali sutra kad se na otocima pocme graditi o cemu sam pisao jer se vec projektira, recicete budaletine jedne joj kak su nas ameri zahebali a nisu oni vec premijerka predsijednik i nekoliko ministara koji su u to ukljiuceni.

KA
kajinx
16:52 01.01.2010.

Jebe se Obami što ovi seru!

MM
Mladen Miletić
17:26 01.01.2010.

Huseina če svi napustiti ako nepočne bombarditati raketirati muške \"operacije \" da vodi negdje.. Amerika i skoro bez neprijatelja to nije dobro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije