Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.09.2015. u 12:00

Svako rođeno dijete i svaki mladi čovjek koji se nije odselio dobitak je za zemlju

Premda bi demografski problem trebao biti broj jedan u ovoj državi jer bez njegova rješavanja nema ni pravog gospodarskog oporavka zemlje, ni budućnosti, kod nas je on godinama marginalizirana tema. Nad činjenicom da Hrvatska izumire, da se u njoj iz godine u godinu rađa sve manje djece, da se zadnjih godina iseljava sve veći broj mladih i visokoobrazovanih ljudi zabrinjavaju se i jadikuju stručnjaci, a političarima služi tek za sporadična prepucavanja. Vlasti se mijenjaju, a suštinski odnos prema ovom problemu ostaje sličan ili isti.

Kako sad stvari stoje, demografski problem ostat će samo problem na retoričkoj razini bez volje da ga se stvarno pokuša riješiti. U našem društvu ne postoji konsenzus o pronatalitenoj politici iako sutra neće imati tko raditi za naše mirovine i iako se ubrajamo među 15 najstarijih nacija na svijetu. Ako je važno riješiti problem zaduženih u "švicarcima", socijalno ugroženih građana i osiromašenih umirovljenika, još je važnije riješiti demografski problem i zaustaviti iseljavanje mladih jer će se bez toga svi gore navedeni problemi sutra samo udvostručiti. Nije slučajno to što se danas u Europi najviše djece rađa u ekonomski stabilnim državama, koje znaju da djeca nisu trošak nego ulaganje u budućnost. A mi ne samo što nismo učinili ništa da ih se rađa više, a što se ne postiže samo rodiljskim naknadama nego razvijenom obiteljskom politikom i radnom politikom prema ženama, nego nismo učinili dovoljno ni da zaustavimo iseljavanje mladih.

Stalno imamo mantru da ćemo jednom kad se oporavimo od krize problem riješiti useljavanjem stanovništva premda ga samo na taj način nisu rješavale ni razvijene zemlje. Uzalud demografi ističu da Francuska, Švedska, Nizozemska imaju dobru stopu nataliteta i bez useljenika, a Njemačka s 80 milijuna stanovnika je primjer zemlje koja zbog loše radne politike prema ženama ima nižu stopu od prosjeka EU. Ni useljenici joj nisu popravili stopu nataliteta. Kod nas se stvari mogu promijeniti na bolje tek kad primijenimo iskustva razvijenih koje ne muči mali broj rođene djece i iz čijih zemalja mladi ne bježe. Do tada bi se trebali radovati svakom rođenom djetetu i mladom čovjeku koji je unatoč svemu u ovoj zemlji ostao.

>> UN: Hrvatska će 2100. imati 2,6 milijuna stanovnika!

>> Hrvati nemaju drugog izbora: ili će više rađati ili otvoriti vrata imigrantima

Komentara 6

RE
realisticki
13:30 12.09.2015.

Naslov članka, ne podudara se sa sadržajem članka. Na demografsko stanje, kod nas i Europi dalo bi se puno komentirati. Trenutno treba pričekati kako će završiti emigrantski val, koji trenutno traje, pa da bi se moglo pisati sigurnije na tu temu. Dijana Jurasić piše da bi pisala, i nešto zaradila, a puno toga u ovom tekstu ne poklapa se sa stvarnosti.

BA
bakulušić
14:21 12.09.2015.

Nevladine udruge i takozvani ljevičari znaju rješenje problema. Zašto rađati male Hrvate i izlagati se opasnosti da dobijemo više desničara kad možemo naseliti migrante i eventualno vratiti Srbe. Nije važno tko smo, koje boje, vjere...važno je da ima tko raditi, puniti državnu blagajnu iz koje će Nevladine udruge dobivati sredstva i zajedno sa takozvanim ljevičarima pokazivati nam put u Novi život, pun humanosti, ljubavi, samilosti, ljepote...i oslobađati nas zločestoće koja se u nama skupljala tisućljećima.

Avatar hugo69
hugo69
12:33 12.09.2015.

hahah što bi reko Pervan hrvata je sve manje i manje na kraju ce ostat Čobanković sam :'')

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije