Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ABDULAH NUMAN

Delija postao muftija: Novi srbijanski muftija žestoki je navijač C. zvezde

abdulah numan
Foto: Reuters/PIXSELL
01.06.2016.
u 15:26

Novi muftija nekad se zvao Ivan Trifunović. Na islam je prešao u Indiji i žestoki je navijač Crvene zvezde

Izbor Abdulaha Numana za novog srbijanskog muftiju ne bi bila posebna vijest da se iza novoizabranog čelnika tamošnjih muslimana ne krije osoba koja se prije zvala Ivan Trifunović, rođeni Beograđanin iz pravoslavne obitelji, koji se na islam preobratio kao devetnaestogodišnjak nakon puta u Indiju.

Završio četiri fakulteta

Ivan, ili danas Abdulah, prema vlastitim je riječima kao šesnaestogodišnji dječak počeo tragati za istinom, što ga je s četvoricom prijatelja odvelo na put u Indiju. I dok su njegovi prijatelji odustali od potrage za duhovnim pronalaskom sebe, Ivan je ostao i u Rajasthanu i dok je sjedio ispred džamije susreo je tamošnjeg velikog sufiju Muhidina Cistija.

“‘Kako se zoveš’, pitao me. Ja mu kažem: ‘Ivan Trifunović.’ On meni: ‘Odsad se zoveš Abdulah Numan’”, opisao je u jednom intervjuu taj susret Numan. Nakon toga šest je mjeseci ostao u Indiji, a onda mu je otac platio kartu za povratak u Beograd. Njegov prelazak na islam nije naišao na odobravanje pa su ga članovi obitelji ignorirali odbijajući ga zvati novim imenom, napadajući ga da je izdao i njih i pravoslavlje.

Jedina koja ga je prihvatila bila je njegova teta, inače poznata srbijanska glumica Ružica Sokić. Osim tete, podršku mu je davao i beogradski muftija Hamdija Jusufspahić, koji se brinuo za njega kao da mu je sin, no prvo se želio uvjeriti je li zaista prešao na islam. “Hajde, dođi ti k meni da vidim što si ti to postao”, prisjetio se susreta s Jusufspahićem.

Vojsku služio u Zagrebu

Za odsluženja vojnog roka u Zagrebu Numan je upoznao svoju buduću suprugu Raziju koja je došla iz Melbournea i pripremala je diplomski ispit. Zajedno su nakon što je odslužio vojsku otišli u Australiju, a tamo je Abdulah završio čak četiri fakulteta, islamske znanosti, filozofiju, sociologiju i ekonomski menadžment. Postao je i profesor na sveučilištu Victory u Melbourneu, a svojim studentima često ističe da stalno uči jer je to svojevrsna kazna što je kao mladić napustio školu.

Novi srbijanski muftija ne krije još jedan detalj iz svoje zanimljive biografije pa je tako za Kurir izjavio da je u sportskom smislu pravi delija, odnosno žestoki navijač nogometnog kluba Crvena zvezda. 

Ključne riječi

Komentara 112

DU
Deleted user
17:22 01.06.2016.

hehehehe...Srbin muslimanske veroispovesti... a nije hrvatsko cvijece...neprocenjivo

CR
crvenipopivan
16:52 01.06.2016.

Mama mia-----............----- Ustaše su porazile delije u Oslobodilackom domovonskom ratu i žive danas u slobodnoj i nezavisnoj državi Hrvatskoj a delije neka žive tamo gdje žive vo Pašaluk.

Avatar ZvanicniBeograd
ZvanicniBeograd
16:05 01.06.2016.

Gde su vesti iz regiona? Bec, Budim? Prag? Sta ce turska palanka Beograd na hrvatskom portalu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije