Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR PAVELIĆ

Sam se prozvao dekanom, sad poziva i na ukidanje cijepljenja

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
29.06.2021.
u 12:17

Krešimir Pavelić je tražio i da se protagonisti cijepljenja privedu pravdi

Krešimir Pavelić, inače osnivač i dugogodišnji pročelnik Odjela za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković, osnivač i pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, ujedno i redoviti član European Academy for Sciences and Arts, javno zagovara da se “cijepljenje protiv COVID-19 odmah prekine, a svi protagonisti privedu pravdi!”

Tu je tvrdnju Pavelić, koji je ujedno i samoprozvani dekan Medicinskog fakulteta u Puli, koji nema upisane studente jer taj fakultet nikada nije dobio dopusnicu i nije upisan u Upisnik studijskih programa koji se vodi kod Ministarstva znanosti i obrazovanja, iznio na okruglom stolu političke stranke Promijenimo Hrvatsku pod nazivom “Koronavirus – vrijeme je za istinu”.

Informacije izvan konteksta

Prema dubioznim, pogrešnim i informacijama izvađenima iz konteksta – za koje se lako može dokazati da su krive – Pavelić tvrdi da je prema podacima iz EU od štetnih posljedica cjepiva umrlo 10 tisuća ljudi, dok je prema američkim podacima zabilježeno 4000 mrtvih i 200.000 štetnih nuspojava.

EudraVigilance, na što se Pavelić poziva kod europskih brojki, služba je Europskog centra za kontrolu bolesti koja prikuplja nuspojave i neželjene reakcije. U njihovu izvješću od 3. lipnja taksativno su navedene nuspojave i neželjene pojave kod svakog cjepiva, uključujući i smrt – njih 100. Prema tim službenim podacima Moderna je administrirana u 9,691.295 slučajeva, neželjenih reakcija je bilo 17.625, od kojih je 10 fatalnih. Pfizer prednjači s 96,519.666 doza, neželjenih reakcija bilo je 151.306 te 26 smrtnih slučajeva. Kod AstraZenece utrošene su 27,430.533 doze, zabilježene su 184.833 reakcije i 64 smrti, dok je kod Jansena iskorišteno 98.139 doza, zabilježeno 413 reakcija, a smrtnih slučajeva nije bilo. Američki pandan EudraVigilance – VAERS, koji bilježi podatke korisnika – u svom izvješću ističe 40.524 neželjene reakcije kod Jansena, 180.189 kod Moderne te 173.849 nakon cijepljenja Pfizerom. Pavelić je u svom izlaganju na okruglom stolu citirao i britanskog znanstvenika Sir Davida Kinga, nekadašnjeg savjetnika britanske vlade, kazavši kako je na britanskoj televiziji Sky naveo da se svakoga dana 400 cijepljenih objema dozama razbolijeva i kako tako nastaje treći val. No preslušavajući navedeni Kingov nastup, čuje se kako britanski znanstvenik kaže da se zaista ide prema trećem valu, ali pitanje je zašto.

– Program cijepljenja teče ekstremno dobro, pitanje je zašto nismo podigli proizvodnju jer postoji domaća i međunarodna potreba, a kapaciteta imamo – kazao je Sir King u navedenoj emisiji i time očito podržao cijepljenje. Nadalje je ustvrdio da je svatko cijepljen s dvije doze “relativno siguran” protiv virusa te istaknuo da 400 novih slučajeva na dan predstavljaju oni koji su primili dvije doze.

– No ne zaboravimo da jedan u 25 novih slučajeva čine ljudi koji su dva puta cijepljeni – to znači da se 400 novih slučajeva dnevno odnosi na ljude koji su cjepivo primili dva puta. U zemlji postoji velika količina virusa, a to je opasno – kazao je tada King i zastupao stav da britanska vlada mora odgoditi tada najavljeno otvaranje, zagovarajući čvršće mjere, čemu se Pavelić pak protivi i želi da Stožer ukine ograničenja. Ista izjava o 400 novih slučajeva Davida Kinga zbunila je javnost i druge stručnjake te su od Kinga tražili pojašnjenje. Tad su iz grupe kojoj pripada – alternativni SAGE (tijelo koje konzultira vladu) – potvrdili kako je – pogriješio. Krešimir Pavelić tvrdi i da cijepljeni nose i šire mutaciju virusa, ali u detalje nije ulazio jer, kaže, “zasad nema dovoljno znanstvenih informacija”.

Bez podrške ministra Fuchsa

– Ne opravdavam njegov istup. Mjesto za znanstvene rasprave su znanstveni časopisi i znanstveni skupovi u i na kojima se prezentiraju rezultati istraživanja. S obzirom na znanstveni kredibilitet dr. Pavelića, od njega bi se očekivalo da bude puno oprezniji u javnim nastupima kada tumači i interpretira pojedine znanstvene radove. Jedino sredstvo koje imamo protiv COVID-a je cjepivo i, dok je to tako, u interesu svih nas je da se i cijepimo i promoviramo cijepljenje – komentirao je Radovan Fuchs, ministar obrazovanja.

VIDEO Prošli tjedan policija je u Zagrebu ulovila 113 pijanih vozača!

Komentara 262

AS
aspiranto1950
12:40 29.06.2021.

Poželjan gost Bujice, poželjnog prezimena i svjetonazora. Pametnom dovoljno.

PO
Polarus
13:00 29.06.2021.

on je samo potvrda da korona udara i na mozak.. i da se treba cijepiti...

IS
istina00
14:07 29.06.2021.

cijepljeni šire mutacije virusa??! pa nešto bedastije odavno nisam pročitao! 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije