Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUDNICA U SUDNICI

Mamić poludio na svoje odvjetnike. Prodanović sucu: Otkazujemo punomoć!

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/25
14.06.2017.
u 10:57

Lovrenov je transfer iz Dinama u europski klub predmet optužnice za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna

U nastavku suđenja Mamićima u Osijeku došlo je do ekscesnog epiloga. Zdravko Mamić otkazao je zastupanje odvjetnicima i rekao da će se braniti sam, doveo je Jadranku Sloković do ruba suza te ga je sudac izbacio iz sudnice.

Svi su izašli iz sudnice, a sudac je pozvao svjedoka – hrvatskog reprezentativca i igrača Lyona Dejana Lovrena. U petnaest do deset sudac je prekinuo suđenje i rekao Mamiću da ima rok od osam dana da pronađe novog branitelja.

TIJEK SUĐENJA PRATITE OVDJE:

10.15 – Mamić se nakon suđenja obratio novinarima

–  Ja bih potpisao da se danas uopće Lovrena ne ispita, meni je dovoljno ono što je rekao u istrazi. Dečko je rekao: "Da, imao sam potpisan aneks ugovora. Da, posudio sam Zoranu Mamiću novac." I danas bi rekao: "Da, Zoran Mamić mi je vratio 3 milijuna i 100 000 eura." To bi danas čuli i suđenje bi bilo završeno – rekao je Zdravko Mamić.

– Zašto je danas ispalo da su neke stvari otišle u drugom smjeru? Zato što su ugrožena moja procesna prava gdje su me trebali zaštiti moji odvjetnici! Jer tužiteljstvo uvodi svjedoka sugestivnim pitanjima i konstrukcijama. Na 99 posto pitanja Modrić je jučer odgovorio, zašto onda neki kolege montiraju "ne sjećam se ovoga, onoga". On je na 99 posto pitanja odgovorio, nemojte manipulirati s javnošću. Pa što sam ja to napravio bilo kome od vas, osim što uvijek imam vremena za vas. Ne bojim se vaših pitanja i na predispoziciji sam. Samo mene gazite. Ja se ni od koga u životu nikada nisam skrivao – rekao je Mamić.

Na upit je li sve u sudnici bila taktika, Mamić se obrušava na novinare: – Reci mi, molim te, zašto bi to bila taktika kad si tako pametan. Pročitaj kad si tako lijep i pametan Lovrenov iskaz. Što si ti danas očekivao od Lovrena? Koja taktika? Pa danas da je Lovren svjedočio, ja bih dao svoj život, ali neću dozvoliti da se pravi od mene magaraca i da mi se uskraćuju osnovna ljudska prava. Želim da svi rade svoj posao i da imamo pošteno suđenje. Pa nisam ja ovdje da služim kao pokusni kunić, pa meni se sudi, valjda ja imam najveća prava. Ja nisam frajer bez jaja, ja sam frajer s itekakvim jajima, a tko ima potrebu to provjeriti, može i to. 

Na upit je li otkazivanje odvjetnicima već neko vrijeme aktualno ili je došlo iznenada, Mamić je rekao kako je "to danas došlo naprasno do sebe". 

– Iako, dva ili tri puta bila je zaoštrena situacija na suđenju – naglasio je Mamić – no ja poštujem odvjetnike. Ipak. tu nema nikakve dvojbe da smo završili storiju. Tu se ništa više ne može popraviti, dogodilo se kako se dogodilo, idemo u nove zadatke. Žao mi je jer ja sam danas mogao za sebe biti heroj i ja jesam heroj. Ja znam što je trebalo svjedočiti i znam što će Lovren svjedočiti. Vidio sam njegov iskaz, možete ga vidjeti i vi. Shvatit ćete da je to sve farsa i da do suđenja nije trebalo doći – rekao je Mamić.

– Nemam ideju – rekao je – tko će biti novi odvjetnik. Da je po zakonu moguće, branio bih se sam. Jer ono što oni znaju, ja sam već zaboravio. 

9.43 – Poučava se Zdravko Mamić da u roku od osam dana obavijesti sud o novom branitelju, bit će mu dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti. Za danas je završeno – odredio je sudac nakon stanke.

9.15 – Sudac je izbacio Zdravka Mamića iz sudnice do kraja ročišta, stanka od pet minuta.

– Dajte se saberite, ja nemam više branitelja. Ne možete nastaviti raspravu – docira Mamić sucu.

Odvjetnici su već počeli pakirati svoje stvari, a u jednom trenutku svi su stajali na nogama u sudnici. No sudac je rekao kako neće dopustiti da napuste sudnicu na takav način. 

Odredio je stanku od pet minuta i ispraznio sudnicu.

Dok su svi stajali na hodniku, sudac je u raspravnu dvoranu pozvao Dejana Lovrena, a ostaje nejasno iz kojih razloga s obzirom na to da čeka red na svjedočenje. 

Što se tiče svjedočenja Lovrenova oca, on je ukratko rekao da je sve poslove oko potpisivanje profesionalnog ugovora Dejana s Dinamom vodila njegova supruga Silva te da je on "samo vozio malog iz Karlovca u Zagreb". 

9.05 – Zdravko Mamić poludio je na pitanje tužitelja, počeo je vikati, sudac ga je opomenuo, a onda se posvađao s odvjetnicima

– Ne znam je li jutro ili je stvar u dekoncentraciji, svako pitanje je sugestivno. Ni jedino nije onakvo kako vi to inače tražite – digao se Mamić usred iskaza Saše Lovrena, oca Dejana Lovrena.

– Nemojte upadati! – upozorava sudac Darko Krušlin. – Ja sam podigao prst – kaže na to Mamić.

– Ja vas molim da mi dopustite da postavim pitanja, ovo prelazi svaku granicu – govori tužitelj Tonči Petković.

Mamić ne posustaje, sudac ga upućuje na sudski hodnik do kraja ročišta. Jadranka Sloković pokušava smiriti Mamića i upozorava ga: – Ššššš... Na to je on eksplodirao. – Ma što pričaš? – dreknuo je na svoju odvjetnicu. – Što ti vičeš na mene? – uzvratila je ona. – Što vičeš? – ubacio se odvjetnik Čedo Prodanović.

Moja koža je u pitanju, kupite se, nećete me braniti! – urlao je dalje Mamić.

– Gospodine predsjedniče, mi otkazujemo punomoć i nećemo pod ovim uvjetima sudjelovati u ovome – rekla je Sloković.

– Ja otkazujem i branit ću se sam – rekao je Mamić.

– Ne možete mi tako izaći iz sudnice – upozorio je sudac Darko Krušlin, iznoseći pravnu pouku.

– Molim pet minuta prekid rasprave – smiruje potom Jadranka Sloković.

– Nemamo što pričati – dodaje na to Čedo Prodanović.

– Rasprava se ne može nastaviti, ja nemam više odvjetnika – "poučava" Mamić suca. – Gubite se. Ne trebate me braniti. Ja otkazujem punomoć i ja se branim sam!

8.42 Dejan Lovren stigao je na sud u pratnji majke, a njegov otac stigao je odvojeno. Stigli su Zdravko i Zoran Mamić te Damir Vrbanović u pratnji svojih odvjetnika.

Prema optužnici, Zoranu Mamiću isplaćeno je 24 milijuna kuna pozajmica s računa Dinama. Nije ih vraćao, a upala im je u međuvremenu porezna inspekcija u klub i utvrdila kako se na nevraćene pozajmice trebaju obračunati porez i prirez. Skovan je tada, tvrdi optužba, plan kako namaknuti iznos za vraćanje tih pozajmica i time izbjeći plaćanje poreza.

Damir Vrbanović potpisao je, tereti se, aneks ugovora o profesionalnom igranju po kojem igrač Dejan Lovren imao pravo na polovicu iznosa od transfera iz Dinama u francuski Olympique Lyonnais iz siječnja 2010. Učinili su to, tvrde tužitelji, iako su znali da je Lovren 15. siječnja 2010. potpisao raskid ugovora kojim potvrđuje da nema nikakvih potraživanja prema zagrebačkom klubu. Aneks je stvarno potpisan, stoji u optužnici, početkom 2011., dakle godinu dana nakon Lovrenova odlaska u Francusku, no na njemu stoji datum 9. siječnja 2007.

Zdravko Mamić je zatim uime Dinama podigao 32,56 milijuna kuna kredita. Vrbanović i on naložili su potom da se s računa Dinama na Lovrenov račun isplati 25,9 milijuna kuna, na što je Dinamo morao platiti još 5,5 milijuna kuna poreza. Cijeli isplaćeni iznos Dejan Lovren je, tereti se, proslijedio na račun Zorana Mamića. Zoran Mamić je, navodi optužba, podigao 1,8 milijuna kuna i zadržao ih za sebe, a 24,8 milijuna idućih je dana, u dva navrata, uplatio ponovno na račun Dinama, kao povrat spomenute pozajmice.

Tako je, tvrdi USKOK, novcem Dinama vratio dug Dinamu. Klub je, po tome, oštećen za 35,8 milijuna kuna, koliko je iznosio taj kredit.

Sve o suđenju Zdravku Mamiću pratite OVDJE.

Komentara 79

Avatar links
links
09:35 14.06.2017.

isplanirani incident da se odgodi svjedočenje i rasprava, jeftin pokušaj

TB
taras.buljba
10:30 14.06.2017.

Sad mi je jasno zasto 900 god. nismo imali drzavu.

LO
Long
10:30 14.06.2017.

Sramota od sudjenja. Cisti cirkus. Koliko je vec puta upadao u rijec, prekidao svjedoke i ostalo. Davno ga je trebalo udaljit i zatvorit. A odvjetnici neka mu ispricaju sta se desavalo. U svakoj normalnoj drzavi bi cekao sudjenje iza resetaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije