Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI TROŠKOVI

Ovo je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj. Musić Milanović upozorava na mogući crni scenarij

Zagreb: Sanja Musić Milanović predstavila je rezultate istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije
Tomislav Miletic/PIXSELL
13.09.2023.
u 11:01

Bez obzira na to imate li mala ili velika primanja, niže ili visoko obrazovanje, oko 67 do 70 posto odraslih svaki dan konzumira suhomesnate proizvode, rekla je

Sanja Musić Milanović gostovala je sinoć u RTL Direktu gdje je govorila o problemu debljine u Hrvatskoj. Upozorila je kako nas čeka crni scenarij po pitanju troškova nezdravog načina života ako se stvari ne poprave. 

– Godine 2060. bit ćemo na 3,5 posto BDP-a ili, da prevedemo u eure, na 5,5 ili 5,7 milijardi eura troška ako stvar ne zaustavimo – kazala je Musić Milanović. Ipak, zadovoljna je provedbom projekta ''Živjeti zdravo'' jer 45 posto škola koristi jelovnike nutricionista, a osim tjelesnim zdravljem, bave se i mentalnim te spolnim. 

Zabrinjavajuće je pak što većina deblje djece živi na moru. 

– To je nevjerojatan podatak i uvijek se sama iznenadim. Najvitkiji su sjevernjaci, a najdeblji Mediteranci. Trebalo bi biti obrnuto. Mediteranska prehrana jednostavno se ne konzumira. Proces vesternizacije stigao je na Mediteran. XXL porcije i sve što ide uz to i sjedilački način života s igricama – kazala je Musić Milanović. 

VEZANI ČLANCI: 

Kaže kako je problem što se kod nas sve vrti oko hrane, a premalo se krećemo. 

– Naš su najveći problem kod odrasle populacije suhomesnati proizvodi. Sve je socijalno determinirano – i debljina, kao i prehrambene navikle. Ali socijalno nisu determinirani suhomesnati proizvodi. Bez obzira na to imate li mala velika primanja, niže ili visoko obrazovanje, oko 67 do 70 posto odraslih svaki dan konzumira suhomesnate proizvode – kaže i dodaje kako je najveći udio problema debljine kod najmanje obrazovanih i s najmanjim prihodima, a problem je najmanji kod bogatijih i kod više obrazovanih.

– Ne mora nužno biti zdrava prehrana jako skupa. Recimo kilogram srdela. Znam da ne mogu svi doći do srdela i da postoji lovostaj. Ali kad ih ima, kila je upola jeftinija od pizze. Mi u Hrvatskoj imamo zdravstveno ispravnu vodu, pa idemo je piti. Sigurno je jeftinije od zaslađenog napitka koji možemo kupiti. Brojne mjere koje ste danas na brzinu spomenuli ušle su u Zagrebačku deklaraciju koja je zajednički dokument za sve zemlje u Europi – kazala je.

VIDEO Nemojte ih ovako raditi: Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja!

Komentara 13

LO
Lokislav
09:49 13.09.2023.

Njen muž je vitak ko jela zato što jede samo tanke šnite i da se ne baci.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:07 13.09.2023.

Debljina, šmrkanje droge, kućno nasilje, prgavo ponašanje je kod nas sve jako problematično. A znam jednoga koji sve to spaja u sebi.

SA
samader
09:46 13.09.2023.

Prvo dotjeraj muža , a onda se javi nama djelit pamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije