Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Ivanković: Ići će se do kraja. Ruse treba prisiliti da se povuku s Krima, to je Putinov kraj

Zagreb: Politička analiza parlamentarnih izborana Večernji TV-u
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
24.05.2023.
u 13:22

Kolumnist Večernjeg lista Davor Ivanković gostovao je u studiju Večernjeg lista kod Petre Maretić Žonje gdje su razgovarali o aktualnoj situaciji u Ukrajini i posljednjim sukobima u pograničnoj regiji. Rat u Ukrajini traje sada više od 450 dana, a dugo se najavljuje i velika ukrajinska protuofenziva, koja nikako ne počinje.

"Zanimljivo je zapravo što sada, isto kao prošle godine negdje u ovo vrijeme uoči ljeta, medijskim prostorom, recimo, dominira sve više nervoznih i pesimističnih tekstova tipa 'što se čeka'. Ima stavova i uvjerenja da Ukrajina nije dovoljno jaka da izvede protuofenzivu, pa da se zato to odgađa. Pretpostavljam da je to dio iste pripreme za kontraofenzivu koja će definitivno uslijediti. Znači, ne treba uopće sumnjati u to i ne treba sumnjati u sposobnosti ukrajinske vojske da će, nakon godinu i pol dana ratovanja i gotovo godinu dana isključivog pripremanja za protuofenzivu ona i uslijediti", smatra Davor Ivanković.

"Očekivanja su pozitivna s obzirom na svu tu količinu oružja koja je stigla u Ukrajinu, koja stiže i dalje, te na činjenicu da su se njihovi vojnici obučavali za svu tu opremu koja stiže. To je jako zanimljiva stvar, opet možemo vidjeti i analizirati kako je oružje stizalo u Ukrajinu, mislim na Zapad. Uz suvremeno naoružanje, ono istočnog porijekla stizalo je od samog početka. Znači, i mi smo tu dosta sudjelovali s obzirom na veličinu, sposobnosti i mogućnosti naše hrvatske vojske. Dosta smo sudjelovali u toj prvoj fazi kada je trebalo Ukrajincima pomoći s onim s čime su se najviše koristili, a to je bilo oružje istočnog porijekla. Međutim, oni su prije godinu i više počeli mijenjati taj postotak, a sada je teško reći je li se približio nekakvom pola-pola omjeru. Međutim, po snazi i mogućnostima onoga što su usvojili protekle godine, to je  fantastično. To je ono što do sada nijedna država nije uspjela – prenaoružati se u samo godinu dana", kaže Ivanković.

VIDEO Davor Ivanković o ratu u Ukrajini 

"Zajedničko je svim tim tipovima naoružanja koje je stizalo sa Zapada da su prolazili istu proceduru, prvo kao političko natezanje treba li im to dati ili ne treba. Onda, kada se već vidi da je odluka blizu da da im se da neko suvremeno oružje, kreće Rusija sa svojim prijetnjama, proglašavajući to prelaskom nekakvih crvenih linija, prijetnjama da će koristiti nuklearno oružje. I onda kad to oružje stigne u Ukrajinu, sve pada u zaborav, pa opet sve iznova", navodi kolumnist Večernjeg lista te dodaje kako je isto bilo i na samom početku s upućivanjem samohodnih haubica pa sve do zrakoplova.

Napominje kako se svaki put do sada pokazalo kako su, dok traju politička natezanja, Ukrajinci već proveli obuku, savladali je i dobili naoružanje. 

"Prema nekim mojim informacijama i ova priča s F16 je ista. Borell je potvrdio da je obuka počela. Po mojim procjenama, to znači da je počela već u siječnju", objašnjava Ivanković i dodaje kako je to sve dio vojne taktike.

U međuvremenu je, smatra, Ukrajina postala jedna od vodećih sila po pitanju naoružanja. "Ako F16 još nisu unutra, vjerojatno su na granici s Ukrajinom spremni s posadama. Znači, u trenutku uoči protuofenzive oni će samo poletjeti. Pretpostavljam da su već napravljeni logistički zahvati koji su potrebni."

VEZANI ČLANCI 

Čak i šef Wagnera kaže da Ukrajina nije demilitarizirana, već upravo suprotno. Ivanković smatra da će nakon rata biti problem kako zauzdati Ukrajinu, zato što će biti izuzetno jaka vojna sila. "Već sada je jača od poljske vojske, a nakon što dobiju zrakoplove F16, bit će jača od poljske i njemačke vojske. Bit će problem kako raditi s Ukrajinom koja će biti izuzetno naoružana, a i pretpostavljam da će to ići kroz članstvo u EU i članstvo u NATO-u i na taj način će se riješiti taj problem i Ukrajina će postati čuvar Europe, kao što smo mi, recimo, postali čuvari Balkana."

Prema komentatoru Večernjeg lista, sve je bilo jasno već od trenutka podizanja haaške optužnice protiv Putina. "Bilo jasno od čega Zapad i Amerikanci neće odustati. Znači, ide se na Putinov vojni poraz. Putin se ne može vratiti u međunarodnu zajednicu. Nema nikakvih pregovora o tome, Rusi će morati sami sa sobom riješiti taj problem. Znači, ne može se taj čovjek vratiti u međunarodnu zajednicu. Ne može biti partner ni za što. Zašto? Zato što je njegova Rusija ugrozila temelje europske sigurnosti postavljene nakon Drugog svjetskog rata, a koje su bile uspostavljene na principu ne napadanja, ne mijenjanja granica na silu. To je bio temelj sigurnosti, a on je to ugrozio."

Ivanković smatra kako je Putin odbio Rusiju od Europe, što će je unazaditi. "Vidjet će se da sankcije funkcioniraju. Rusiji se ruši BDP. Ići će se na to da Rusi budu prisiljeni, kao i iz Hersona, povući se i s Krima. Ići će se do kraja. A zašto? Zato što se računa da to Putin ne može politički preživjeti. Dakle, može preživjeti svašta, ali povlačenje s Krima znači njegov vojni poraz, ali i njegov politički poraz. Teško da bi to mogao preživjeti." 

VIDEO Bahmut nakon mjeseci žestoke borbe

Bitka u Bahmutu jedna je od najkrvavijih bitki od Drugog svjetskog rata. Rusija je objavila da je zauzela grad, Ukrajina je to demantirala, a postoji i priča da područje planiraju opkoliti. "Da, ta će se bitka kasnije proučavati, još nije bilo takvog primjera. Dakle, cijeli rat se sveo zapravo na područje jednog grada veličine Velike Gorice. Mislim da nije bilo baš takvog primjera. Ratovali su oni i na drugim stranama, i stalno je bilo takvih primjera, ali to su bile manje postrojbe. Ali da se cijeli rat svede na jednu točku ili na dvije ili tri takve manje točke... To je nekakvo održavanje uoči očekivanja te ofenzive. Znači, Bahmut je odradio svoje, Ukrajinci su dobili na vremenu, neke najelitnije ruske postrojbe tu su iskrvarile. Bahmut je odigrao svoju ulogu. Bilo je od početka jasno kako će se to događati. Znači, Ukrajinci su nevjerojatno, planski se povlačili iz kvarta u kvart. Sve je to plaćeno velikim žrtvama. Wagner je potpuno iskrvario na tome, pa i neke ruske padobranske postrojbe. Stalno su morali pričuve ubacivati. Ovo je bio jako dobar trening za Ukrajince, iako su i oni imali, naravno, žrtava. I sam Prigožin je priznao, dobro, politički mora reći da je ruska vojska bolja, ali sam je rekao da je ukrajinska vojska druga najbolja vojska. Znači Bahmut je obavio svoju funkciju.

Ivanković smatra da će se sada događati stvari koje su planirane jako dugo. "Što se Bahmuta tiče, svi računaju na to da bi Ukrajinci postupno mogli tu tzv. rusku pobjedu pretvoriti u veliki poraz i to vrlo brzo. Jako je čudna ta priča. Vidjeli smo da Rusi nisu nešto puno slavili, a nisu ni Ukrajinci nešto strašno plakali. To ne treba uspoređivati s Vukovarom. To je bila druga priča, jer je u Vukovaru bilo  puno civila i jer su kasnije napravljeni strašni ratni zločini. Ovo nije ta priča, ovdje su civili evakuirani. Ovo je bio stroj za mljevenje mesa, došlo je do trošenja, vojnici su nastradali, njih nekakvih 100.000 i to je strašna stvar."

VIDEO Rusi objavili video napada na Belgorod i tvrdi da su svi napadači likvidirani

Kada je u pitanju bitka na području Belgoroda, nije moguće provjeriti priče odatle jer tamo nema medija. Imamo samo snimke koje nam plasiraju i jedna i druga strana, ali da je to sramotno za jednu Rusiju koja očajnički želi zadržati status nekakve velesile, da se to njoj dogodi, da bilo tko upadne na njihov teritorij deset kilometara i da to već treći dan traje, da se ne zna jesu se oni povukli, nisu se povukli... Ukrajinski izvori tvrde da su se borili i da su sada uspostavili fortifikacijsku obranu, dakle da su barem četiri, pet kilometara ostali u ruskom teritoriju. Ne samo to, nego se tvrdi da su na još dva ili čak tri mjesta izveli sličan prodor. To znači da je Rusija u kaosu kada ne može obraniti sebe u pograničnom području. Vidimo da ne mogu koristiti letjelice zato što su ih nedavno izgubili četiri, dva suvremena aviona i dva helikoptera za elektronsko nadziranje i ometanje. Tako da je to jako čudna stvar i vjerojatno je i to sve u funkciji pripreme za ofenzivu. 

Komentara 60

DU
Deleted user
18:01 24.05.2023.

Sramota je da mediji huškaju umjesto da apeliraju na mir,razum.Čitaam bedastoće negog za kog sam mislio da je ozbiljan analitičar i čovjek.Ne ratuju južni i istočni Sudan,već se sudaraju dvije nuklearne supersile. Koliko god to bio "kontrolirani proxy sukob" stvar uvijek može izbjeć kontroli,a onda je GOTOVO. Očita je devalvacija zdravog razuma kod novijih generacija.Oni šezdeseti i sedamdesetih znali su što je rat i avet atomskog oružja koja se nadvila nad svijet.

BI
billynik
18:45 24.05.2023.

Tumačiti rusku suzdržanost i strpljenje kao slabost i ispitivati gdje je crvena linija je vrlo opasno. Mislim da mi u Europi svi možemo moliti za Putinovo zdravlje jer ako zamijenili neki jastreb Europa će brzo goriti.

AN
AntePortas9
17:46 24.05.2023.

Ovo je nešto stručno k'o "Večera za 5" ili kako već se zove.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije