Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bio zadužen za rh

David Daly: I mi smo dosta toga naučili od vas Hrvata

\'DavidDaly\'
09.12.2011.
u 08:30

Daly je prvi "primio" Hrvatsku u svoje ruke i priznaje – odmah su istaknuli probleme.

– Kad nam je na stol došla Hrvatska, vidjeli smo da će biti izazova, ali nismo ni pokušali predvidjeti koliko će trajati pregovori – kazao nam je jučer David Daly, voditelj tima EK koji je bio zadužen za Hrvatsku. Nakon osam godina bavljenja Hrvatskom, od 2009. je veleposlanik EU u Australiji i Novom Zelandu.

Daly je prvi "primio" Hrvatsku u svoje ruke i priznaje – odmah su istaknuli probleme.

– Bili smo vrlo uzbuđeni jer je Hrvatska važan dio Europe. Naravno, odmah smo jasno naznačili da ima pitanja kojima se mora pozabaviti, poput pune suradnje s Haaškim sudom – objašnjava. Sjeća se poticajne atmosfere, izvrsne suradnje s hrvatskim vlastima i puno "predanih kolega" s hrvatske strane, s kojima je, uostalom, podijelio i događaj koji mu se najviše urezao u sjećanje: noć s 3. na 4. listopada 2005. kad su u Luxembourgu napokon otvoreni pregovori. Svaki pristupni proces, nastavlja, nosi važnu lekciju za EU – nakon proširenja 2007. uvedena su mjerila za otvaranje pregovora. No hrvatski slučaj iznimno je utjecao na promjenu službene strategije EU prema budućim kandidatkinjama. Vrlo osjetljivim i teškim pokazalo se 23. poglavlje, Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska ga je otvorila jako kasno, ispunila mjerila i zatvorila. EU sada smatra kako se to poglavlje mora otvarati što prije kako bi bilo dovoljno vremena da teške i osjetljive promjene zažive. Hrvatska je zbog kasnog zatvaranja dobila monitoring, a EU – hrvatski poučak.

Ključne riječi

Komentara 2

DZ
dzukaficuka
13:57 09.12.2011.

bla bla bla

19
-1-9-1-1-
14:50 09.12.2011.

NE U EU - probudite se!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije