Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10. Festival skulptura u pijesku

Dani u kojima Rajska plaža postaje nova galerija Raba

Foto: TZ LOPAR
1/3
01.07.2021.
u 23:33

E Isprva su umjetnici radili likove iz svoje mašte, a zatim su počeli dogovarati temu festivala. Pokazalo se da i među velikim i među malim posjetiteljima najbolje prolaze oni iz crtića, bajki

Rajska plaža na Loparu, na otoku Rabu, jedna od najljepših pješčanih plaža u nas, a CNN ju je svojedobno uvrstio među sto najljepših plaža na svijetu. I ove je godine ta plaža meka kipara i kiparica iz Hrvatske i svijeta, kao domaćin 10. izdanja Festivala skulptura u pijesku (od 29. lipnja do 2. srpnja).

Ovogodišnja tema “Alisa u zemlji čudesa” dočarat će sva umijeća renomiranih umjetnika: Jelene Kašić, Sanjina Vinkovića, Jelene Mavrić, Martine Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nine Lekić, Roberta Mikelića, Antee Biskupović, Medarde Pack, Valerije Jakuš i Petra Popijača, koji će 1,5 kilometara dugu Rajsku plažu pretvoriti u novu galeriju.

Umjetnici su mamac za turiste

Manifestacija je prije desetljeća pokrenuta na inicijativu Turističke zajednice općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i ALU. Dodatna je vrijednost Festivala i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura, u kojem se mogu okušati i posjetitelji. Ovaj je Festival u Loparu tijekom desetljeća postojanja postao kultno mjesto okupljanja umjetnika, ali i mamac za turiste. Marin Mušćo, direktor TZ-a općine Lopar, danas, nakon što je njegov projekt doživio deseti rođendan, može biti ponosan na njega.

– Na ideju o Festivalu skulpture u pijesku došli smo nakon što je TZO Lopar u suradnji s akademskim kiparom Mladenom Šćerbom, za potrebe kalendara jednog autosajma u Njemačkoj, izradio automobil od pijeska u prirodnoj veličini. S obzirom na to da je skulptura ispala odlično i da smo vidjeli da je loparski pijesak pogodan za modeliranje, rodila se ideja o festivalu na Rajskoj plaži.

Budući da smo destinacija s 22 pješčane plaže na Jadranu, nastojali smo u sklopu događanja na plaži staviti naglasak upravo na pijesak. Tijekom godina, osim Festivala skulpture u pijesku, na Rajskoj plaži organizirale su se brojne manifestacije, poput Paradise Samba Festivala, ribarskih fešti, Krumpirfesta, Pumidorfesta, turnira iz svjetske serije u odbojci na pijesku... Rajska plaža pokazala se izvrsnom pozornicom za događanja na otvorenome, a to je sigurno pridonijelo da je 2019. proglašena najboljom plažom u Hrvatskoj – prisjeća se Marin Mušćo.

Nikada nije pala kiša

– Prvi festivali organizacijski su bili zahtjevniji, ali učimo iz godine u godinu. Nikada do sada nijedan sudionik nije otkazao i nikada nam se nije dogodilo da neka skulptura na dan ocjenjivanja iz bilo kojih razloga nije završena. Istina, 2015. godine dogodilo nam se da su u noći prije finala djeca djelomično urušila nekoliko skulptura, ali sve je riješeno do ocjenjivanja. Ako se vidi da neka skulptura malo kasni s izradom, kolege pomognu, tako da je prisutna kolegijalnost u punom smislu te riječi.

Što se tiče vremenskih nepogoda, ni njih dosad srećom nismo imali. Uglavnom je tijekom Festivala sunčano i vruće, tako da kipari rade nekoliko sati ujutro i vrate se navečer, a sredinom dana, kada su temperature često i više od 35 stupnjeva, iskoriste vrijeme za odmor ili kupanje – kaže nam kroza smijeh Marin Mušćo te dodaje da su najveća vrijednost fotografije s Festivala, koje odrade odličnu promociju destinacije.

VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije