Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Jedan novi slučaj u Rijeci, osoba se vratila iz Slovenije. Beroš: Ne uvodimo 'švedski model'

Zadar: Vili Beroš komentirao situaciju oko sudionika Adria Toura koji su COVID-19 pozitivni
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
24.06.2020.
u 15:53

Davor Božinović najavio je kako će se o mjerama na granicama danas razgovarati na sastanku Nacionalnog stožera

U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2.388 pozitivnih osoba na novi koronavirus. Aktivno je 139 osoba, a preminulo je 107 osoba. 

15:50 - Mlađa muška osoba s područja grada Knina oboljela je od bolesti COVID-19. Riječ je o osobi koja je doputovala iz BiH i Srbije, pa ga se smatra importiranim slučajem. Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku.

S današnjim danom na području Šibensko-kninske županije pod mjerama samoizolacije nalaze se 22 osobe, od kojih je 15 bilo na teniskom turniru u Zadru Adria Tour (9 odraslih i 6 djece).

Stožer civilne zaštite ŠKŽ apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku. Održavajmo higijenu, poštujmo fizičku distancu i u zatvorenim prostorima obavezno nosimo zaštitne maske - istakli su iz stožera.

13:48 - Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je ponovno zabranio posjete domovima za starije i nemoćne na području Istarske županije, kao i izlaske korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u socijalnoj skrbi.

Ta je mjera, kako se navodi u priopćenju za javnost, donesena iz razloga što je na području Istarske županije zabilježen veliki broj dolazaka turista iz država Europske unije i van nje, a pogotovo iz onih država u kojima je epidemiološka situacija loša.

"Posljednjih dana svjedočimo o nekoliko 'uvezenih' slučajeva zaraze virusom COVID-19 iz tih država koji su uspješno sanirani te je ovakva odluka donijeta u cilju zaštite najranjivije skupine naših sugrađana od mogućeg oboljenja.

Danas imamo i koordinacijski sastanak s predstavnicima trgovačkih centara na kojem ćemo dogovoriti koje mjere zaštite moraju ispoštovati", poručio je načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac.

Dodao je da su mjere zaštite jedine preventivne mjere koje će se sada provoditi da bi se u Istri zadržala situacija pod kontrolom.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu da je unutar 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 50 uzoraka briseva i svi su negativni na koronavirus (COVID-19), tako da u Istri nema novooboljelih. 

12:40 - U Krapinsko-zagorskoj županiji jedna je osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u srijedu načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek i podsjetio da u toj županiji 28 dana nije bilo zaraženih koronavirusom.

Opet smo se vratili na ono što smo imali prije 28 dana. Tih 28 dana bili smo bez pozitivnih, a nažalost s današnjim danom imamo prvog pozitivnog iz Velikog Trgovišća, rekao je Ferek Jambrek i dodao da je riječ o osobi zaraženoj na području grada Zagreba.

Dodao je kako su se ljudi proteklih tjedana previše opustili te je upozorio da propisi, zakoni i pravila ne mogu mnogo pomoći ako ih se svi građani odgovorno ne pridržavaju.

"Kao turistička zemlja, otvorili smo granice, gospodarstvo mora raditi", istaknuo je Ferek Jambrek i dodao da gospodarstvenici dobro znaju kakva je situacija bila proteklih mjeseci kad mnogi nisu mogli raditi.

"Moramo imati suživot gospodarstva i virusa, a na nama je svima skupa da to ublažimo maksimalno koliko možemo", zaključio je načelnik krapinsko-zagorskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

12:15 -  U Primorsko-goranskoj županiji zabilježena je jedna novooboljela osoba od Covida-19, vratila se iz Slovenije i trenutno je na kućnom liječenju, doznaje se u srijedu iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Novooboljela osoba je iz Rijeke, koja se vratila s boravka u Sloveniji. Na kućnom liječenju je u samoizolaciji i ima blage simptome, navode iz stožera. Na području Primorsko-goranske županije tako su sad četiri osobe pozitivne na koronavirus.

Primorsko-goranski Stožer Civilne zaštite PGŽ u utorak je zatražio hitno donošenje mjera pojačane kontrole dolazaka osoba iz država s rizičnom područjima zaraze kao što su BiH, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Načelnik stožera Marko Boras Mandić ocijenio je kako aktualna situacija u Hrvatskoj upućuje da su takve mjere potrebne. Sve  osobe koje dolaze s tih područja, neovisno o tome jesu li gosti ili hrvatski državljani, trebaju proći epidemiološku obradu kako bi spriječili mogućnost unošenja virusa na područje županije, dodao je.

„Tražimo dakle isto postupanje i iste mjere kakve smo imali u vrijeme kada je epidemija eskalirala u susjednim talijanskim regijama. Također pozivamo sve organizatore manifestacije s okupljanjem većeg broja sudionika da osiguraju provedbu svih protuepidemijskih mjera, a ukoliko to nisu u mogućnosti da takve manifestacije ne održavaju“, istaknuo je Boras Mandić.

12:10 - U protekla 24 sata u Zagrebačkoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestila je Županija u srijedu. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije do srijede 24. lipnja do 11 sati evidentirano je 139 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. U odnosu na podatke od utorka, radi se o jednoj osobe više, stoji u priopćenju. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

11:32 - U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ ukupno je obrađeno 148 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na virus COVID-19, i to za tri osobe iz Đakova i jednu iz Osijeka. Epidemiolozi su potom odredili samoizolaciju za osobe koje su bile u kontaktu s novooboljelima, pa je trenutno pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 255 osoba.

- Na području županije trenutno je aktivno na koronavirus 27 osoba, od kojih su 13 časne sestre iz Đakova. Sedam oboljelih osoba je hospitalizirano u KBC-u Osijek (pet časnih sestara iz Đakova i dvije osobe iz Osijeka), no nitko nije životno ugrožen. Ostali oboljeli nalaze se na liječenju kod kuće - izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Policija je jučer obavila 18 samoinicijativnih provjera poštivanja mjere samoizolacije te u jednom slučaju u Osijeku utvrdila kršenje te mjere. Dojava građana o kršenju samoizolacije nije bilo.

Video: Vili Beroš: Hrvatska pokreće svoju proizvodnju kirurških maski

- O aktualnim događanjima na području Osječko-baranjske županije danas  su raspravljali članovi Stožera civilne zaštite. Kako je rečeno, epidemiološka situacija je pod kontrolom i u Osijeku i u Đakovu. Epidemiološke službe uzele su obrise od svih kontakata pozitivnih na COVID-19, pa je u tijeku obrada oko 200 uzoraka. Predstavnici KBC-a i Zavoda za javno zdravstvo jučer su obavili i dodatne provjere stanja u Đakovu te - kako je izvješteno na sjednici Stožera - izravno se uvjerili u odličnu organizaciju života te epidemiološko-higijensku situaciju u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Svi prostori su detaljno dezinficirani, a uvjeti za samoizolaciju u samostanu su dobri, s tim da među časnim sestrama ima i više medicinskih sestara koje su stručne za pružanje stalne medicinske skrbi - stoji u priopćenju Stožera.

10:48 - Nakon što su jučer u Puli zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a prije nekoliko dana još dvoje, Stožer civilne zaštite Istarske županije ponovno sprema nove mjere.  Kako je najavio čelni čovjek Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, danas će se obznaniti nove postrožene mjere za građane Istre kako se epidemija ne bi širila, pogotovo sada kada u Istru stiže sve više turista. 

"Već sada mogu reći da neće doći do zatvaranje svega kao što je to bio slučaj u ožujku kada smo imali prve slučajeve. Radi se o tome da ćemo zatražiti da se postroži pridržavanje određenih mjera, zaštitne maske trebale bi postati obavezne u uslužnim djelatnostima, jer, koliko svi primijećujemo, nitko se te preporuke više ne drži ili ih je jako malo, posebice u trgovačkim centrima i ugositeljskim objektima gdje se dolazi u direktni doticaj s gostima",  rekao je Dino Kozlevac, koji je i najavio sastanak s predstavnicima trgovačkih centara, javlja Regional Express.  

10:47 - U Zagrebu je 11 novih koronavirusom zaraženih osoba, izjavio je u srijedu Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te najavio da će gradskom stožeru civilne zaštite predložiti uvođenje obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

10:36 - Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 59 obrađenih testova sa područja SDŽ danas nema novooboljelih osoba. 142 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Ni jedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC - u Split, javlja Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:00 - Jutros je testirano 11 uzoraka i svi su negativni na koronavirus. U samoizolaciji su 132 osobe, a od početka epidemije na zadarskom području nadzor je završio za 3872 osobe - istakli su iz stožera civilne zaštite Zadarske županije.

9:45 - Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je kako je na području Vukovarsko – srijemske županije zabilježen još jedan slučaj zaraze koronavirusom. Kako navode iz Stožera radi se o osobi iz Vukovara. Navode i kako je od izbijana epidemije od korona virusa oboljelo ukupno 42 građana od kojih je njih 41 do sada izliječeno. U protekla 2 dana testirane su 23 osobe tako da je do sada na području županije ukupno testirano 2332 osoba. U samoizolaciji na području županije, zbog kontakta s pozitivnim osobama, nalazi se 20 osoba. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema. 

Načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček kazao je kako se radi o mlađoj ženskoj osobi koja je prethodno nekoliko dana boravila na području Republike Srbije. Prema njegovim riječima novozaražena osoba ima blaže simptome te su svi njeni kontakti, njih 20-ak, u samoizolaciji.

- Postoje određene mjere i pravila kojih se svi građani moraju pridržavati ali izgleda da te mjere i pravila ne vrijede za premijera. Kako god svi se trebamo držati propisanih mjera jer u ovoj krizi možemo si biti i najveći prijatelji ali i najveći neprijatelji. Sve ovisi o nama, rekao je Pavliček pozivajući još jednom sugrađane na distanciranje, redovito pranje ruku, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima i poštivanje drugih mjera ističući kako moramo postati svjesni novog načina života sa virusom dok se ne pronađe cjepivo. 

9:29 – "Došlo je do opuštanja, moramo se pridržavati svih mjera. Izbjegavati kontakt, održavati razmak, tko hoće – neka nosi masku", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje novinara koliko je danas novozaraženih, Beroš je rekao da to neće objavljivati prije službenih podataka Stožera. "No, broj novozaraženih jutros je manji", kazao je Beroš.

Tvrdi kako smo "u prvom poluvremenu ove bitke imali sjajne rezultate" i dodaje kako se svi zajedno trebamo pridržavati mjera Stožera da bi se širenje zaraze spriječilo. "Stožer i epidemiološka služba rade analize i to je ono što određuje daljnje korake. Mi na dnevnoj bazi imamo podatke iz kojih zemalja tko ulazi", navodi i tvrdi kako će se uvesti mjere za zemlje u kojima se epidemiološka situacija pogorša. Podsjeća na današnji sastanak Stožera koji je Božinović najavio, a na kojem će se raspravljati daljnje postupanje vezano za putovanja.

"Vrijeme je suživota s virusom, moramo biti krajnje oprezni da se ne dovedemo u situaciju da uvodimo stroge mjere", upozorava. Beroš i tvrdi kako svi moraju uložiti veliki napor, no posebnu odgovornost imaju organizatori zbivanja. 

Apsolutno ne uvodimo švedski model, kazao je Beroš. Osvrnuo se i na organizaciju natjecanja i upute. "U slučaju jače ugroze građana, da, netko mora odgovarati. Rečeno je da 30 posto gledališta mora biti prazno. Svi skupa živimo u novom normalnom", kazao je Beroš.

"Sigurno je da nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka. Trebamo inzistirati na tome da struka određuje te kriterije", kazao je Beroš o slučaju premijera Plenkovića koji je bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem.

9:17 – "Jučer smo uzeli više od 180 uzoraka, ukupno je 13 pozitivnih osoba na području Đakova. Nekoliko uzoraka je nejasno, neke ćemo morati ponovno uzeti. Morat ćemo ići dalje uzimati uzorke", kazao je epidemiolog Karlo Kožul za HRT Studio 4.

Časne sestre pridržavaju se svih mjera, kazao je. "Svaka ima svoju sobu, drže se pravila i mislim da će situacija biti pod kontrolom. Zaraza je stigla s područja Kosova, opet je uvezena iz druge zemlje, tako smo mi zaključili", dodao je Kožul

"U bolnici su dvije sestre i dva bogoslova, imaju neke kronične bolesti, ali nemamo teže oboljelih. Svi su za sada dobro. Uglavnom su svi bez simptoma, samo su pozitivni", dodao je.

9:09 – U 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije pregledano je 50 uzoraka briseva i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). 

7:20 – Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je jučer novi režim koji će se provoditi na hrvatskim granicama s BiH i Srbijom, a koji bi mogao uključivati i ponovnu obveznu samoizolaciju od 14 dana.

Istaknuo je da danas Nacionalni stožer ima sastanak na kojem će donijeti odluku o promjeni režima koji u ovom trenutku postoji na graničnim prijelazima Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali i kada je riječ o putovanju državljana Kosova i Sjeverne Makedonije.

Ključne riječi

Komentara 31

NE
nećemoći
10:54 24.06.2020.

Plenković i hdz moraju ići obvezno u samoizolaciju nakon izbora da se malo očisti hrvatska od govana i dođu ljudi koji znaju raditi

CR
crniđava
10:44 24.06.2020.

Plenković mora u samoizolaciju. Bit će nam kao i u srbiji i BIH ako nas ovakav nesposobni stožer bude vodio. Nakon izbora osniva se novi stožer

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
10:17 24.06.2020.

Virus nikad slabiji i sa manje simptoma a oni koji su pisali prije dva mjeseca da je taj virus obično s...nje sad ga uzdižu na nivo Kuge i Kolere. Može li jadnije od toga !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije