Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Protiv mene se tri mjeseca vodila hajka, a sad o meni ništa'

03.03.2018.
u 00:02

Uvijek sam imao dobre odnose sa svim nacionalnim i vjerskim zajednicama, od romske, preko islamske do pravoslavne, kao i s oba zagrebačka rabina, a pomogao sam i uvođenje judaistike na Sveučilište, rekao je Boras

Intervju s Damirom Borasom, starim i novim rektorom Sveučilišta u Zagrebu, bili smo dogovorili mjesec dana prije prošlotjednih izbora za tu funkciju. Međutim, on je ostao dosljedan u svojoj odluci da ne nastupa u javnosti prije izbora. Osobno sam bio zadovoljan njegovom odlukom, jer što god da bih ga tada pitao, svakom bi bilo slobodno to protumačiti kao sudjelovanje u rektorskoj predizbornoj kampanji, na ovoj ili onoj strani. Ovako je ispijanje “rektorove kave” s rektorom Damirom Borasom i razgovor u rektoratu, koji je ostao isti kao i za njegova prethodnika, mogao biti puno opušteniji. Počeli smo ga, ipak, pitanjem o stupanju na časnu dužnost prije četiri godine i riječima zbog kojih su se na nj sručile prve kritike.

Jesu li vaši problemi s dijelom javnosti, sveučilišne i opće, počele spominjanjem zalaganja za “biblijske vrijednosti”?

Uvijek sam imao dobre odnose sa svim nacionalnim i vjerskim zajednicama, od romske, preko islamske do pravoslavne, kao i s oba zagrebačka rabina, a pomogao sam i uvođenje judaistike na Sveučilište. Kad sam bio izabran, želio sam nešto reći o kršćanskim vrijednostima kao temelju Europe. U tom kratkom vremenu koje sam imao da se saberem prije govora, shvatio sam da bi se zbog isticanja kršćanskih vrijednosti neki mogli osjetiti isključenima. Zato sam spomenuo biblijske vrijednosti, a nije mi ni na kraj pameti bilo da bi Bibliju, kao jednu kulturnu i kulturološku vrijednost, itko mogao shvatiti kao simbol nekakva isključivog vjerničkog ili vjerskog ponašanja ili sustava. Međutim, moram reći ovo: ja sam uvijek, već i na Filozofskom fakultetu, imao uvijek iste ljude kao oporbu. A sada se dogodila toliko golema kampanja protiv mene, što ja ne mogu razumjeti. Ali ona je na kraju bila kontraproduktivna, što se vidjelo i na rezultatu.

Cijeli intervju pročitajte u izdanju Večernjeg lista od subote ili prelistajte e-izdanje!

Ne propustite i druge teme: 

Inspekcija Janice Kostelić presudila: Šuker je izabran nelegalno

Šibenik i Dubrovnik lokalne specijalitete doveli na razinu Michelinove kuhinje

INTERVJU Lora Vidović: U Hrvatskoj se diskriminacija najviše odnosi na Srbe i Rome 

Tužba zbog arbitražne presude: Ne podrži li je EK, Slovenija nema šanse 

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ MATE MIJIĆA IZ WASHINGTONA: Konzervatina  Amerika vjeruje Trumpu, a to zabrinjava jer on nije konzervativac

Večernjakova ruža 2017. RETROSPEKTIVA: Za 2003. godinu Ruže su osvojili Thompson, Anja Alavanja, Nina Badrić, Tarik Filipović, Colonia...

POTRAŽITE PAKET Večernji list plus magazin Living za samo 15 kuna

Ključne riječi

Komentara 2

BI
bikica7
23:38 02.03.2018.

Gospodine profesore,nisu vas za rektora htjeli neoliberalni i postsocijslistički profesori Filozofskog i Fakulteta političkih znanosti ali niti većina novinara sličnog svjetonazorskog pedigrea.Unatoč njima većina sveučilišne intelegencije ipak je uz vas.Pojedinci se već pakiraju iz Senata što je dobar znak za reforme Sveučilišta koje treba pokrenuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije