Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica uprave KTC-a

Daliborka Kranjčić: Nabavna cijena goriva može biti i veća od prodajne

Karlovac: Na Švarči otvoren novoizgrađeni trgovački centar KTC
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
21.10.2021.
u 19:34

Nerealno je očekivati da će trgovački lanci, u situaciji kada nabavne cijene rastu, moći zadržati postojeće maloprodajne cijene

Predsjednica uprave KTC-a Daliborka Kranjčić upozorila je jučer kako se ograničenje rasta cijena goriva ne odnosi na trgovinu na veliko pa se tu cijene i dalje formiraju u skladu s promjenama na globalnom tržištu. Vlada je trebala voditi računa o tome da se zamrznu cijene svih subjekata u lancu opskrbe, smatra čelnica križevačkog trgovačkog diva. Ističe kako bez toga cijeli teret pada samo na jednu kariku u lancu. KTC ima 15 benzinskih postaja s ljanjskim ukupnim prihodom od 230 milijuna kuna uz bruto dobit od oko 15 milijuna kuna.

– Nisu uzeti u obzir ni popusti koji se odobravaju pravnim osobama na temelju sklopljenih ugovora, pa postoji realna opasnost da dođemo u situaciju da nećemo moći ispoštovati ugovorne obveze. Teoretski, naša nabavna cijena derivata u nekom trenutku može biti i veća od krajnje cijene prema kupcu, pravnoj osobi, kojem odobravamo popust. U toj situaciji bit ćemo prisiljeni raskidati postojeće ugovore, što u najblažem slučaju za nas znači značajan pad prihoda, a u najgorem izloženost pravnim posljedicama takve odluke – napominje D. Kranjčić.

KTC poštuje odluku Vlade, ali su zbog toga prisiljeni tjedno, uslijed promjene nabavnih cijena, razmatrati nastalu situaciju i donositi odluke. D. Kranjčić komentirala je i najave rasta cijena rekavši kako je u prvom kvartalu ove godine došlo do prvog značajnijeg rasta ulaznih cijena koji se nastavio.

– Porastom cijena svih energenata i prijevoza kao posljedice rasta cijena goriva, imamo najave promjene cijena gotovo svih kategorija roba u zadnjem kvartalu godine. Nerealno je pritom očekivati da trgovački lanci, u situaciji kada nabavne cijene rastu, mogu zadržati postojeće maloprodajne cijene.

Dobavljači u skladu sa zakonom i ugovorom najave promjene cjenika koje mi kao trgovci, ako želimo imati robu u ponudi, nemamo mogućnosti odbiti – tumači Daliborka Kranjčić.

Naglašava kako će KTC biti korektan prema potrošačima, pa maloprodajne cijene neće rasti više od rasta ulaznih cijena dobavljača.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Iduća tri dana moguće probijanje zvučnog zida u ovih šest županija

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
20:47 21.10.2021.

pričajte bajke nekom drugom. kladim se da čak i u najgorem slučaju vi ne plaćate ni 7 kn za litru koju sada prodajete za 11... koliko godina mažete veliku lovu ali kad se malo smanji profit odmah počnu kukati oni koji su najviše zarađivali. trgovci, bankari....

PV
prcko.vita
20:02 21.10.2021.

Samo vi dižite cijene, narod je već sada na rubu gladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije