Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rukopis nestaje
Povratak na članak

Učenicima već u 5. razredu dopuštaju da pišu samo velikim slovima

U SAD-u se ne uče pisana slova, u Hrvatskoj rukopis sve nečitljiviji.

Komentari 12

CV
crna vrana
19:24 10.01.2014.

Računalna tehnologija je djecu u potpunosti odvojila od knjige. Ne samo da neće znati pisati olovkom, nego neće znati sastaviti ni jednostavne rečenice. Vokabular im se sveo na bezbroj kratica na engleskom slengu koje međusobno razmjenjuju SMS-ovima putem mobilnih telefona ili brbljanjem na facebooku. Nepismenost je već tu !

VL
MO
modovisisajteMaraschino
20:26 10.01.2014.

pismenost puka je opasna za plemstvo i monarhiju a samo plemstvo i viskoke klase smiju biti pismeni. to je još početkom 20. stoljeća bio službeni stav plemstva u većem dijelu Europe. u novom svjetskom poretku 100 godina kasnije nepismenost jee važan faktor stvaranja novog robovlasničkog društva u kojoj će ovce slijepo sljediti gospodare.

VL
LK
Lopovi_KRADEze
20:28 10.01.2014.

To sa us Sad radi svjesno i najverno, vec godinama. I onako veoma glupo stanovnistve se sve vise i vise zaglupljuje, jer tako ih je lakse kontrolisati, manipulisati i tjerati ih da rade ono sto mala skupina najbogatijih zeli . Pogledajte film " Idiocracy (2006) " - e u tom smjeru oni idu!

VL
JU
justina
20:02 10.01.2014.

Tako izgleda skolstvo kada se ucenike pita sto zele uciti. Nikada u povijesti napredak nije ostvaren lagano, odbacujuci svaki napor. Svaki sportas to zna. No, danas djeca ne trebaju citati lektire, ne trebaju pisati, jadni oni ne trebaju ni pristojno izgledati, niti se pristojno ponasati. Najvaznije je da su in, da su moderni i da su im slusalice u uhu, cak i kada prelaze prugu ili voze automobile. Zato su ih pune crne kronike. Nisu kriva djeca nego oni koji ih tako poucavaju (najlakse je popustati i dijeliti nagrade bez obzira jesu li zasluzene ili ne). Djecu netko treba poucavati i ocjenama im pokazati do koje su razine usvojili potrebno znanje. No, danas se s djecom samo druzimo, djeca ne ulazu trud u usvajanje znanja, nego kalkuliraju sto im je (ne)porebno uciti, ne smije ih se opterecivati (iako ih 'suvremeno' skolstvo navodno priprema za izvrsnost i cjelozivotno ucenje te rad pod neprekidnim stresom). Sustav skolstva odavno nije sustavan. Otuzno je da za rad u skolama, nastavnici ne trebaju proci nikakva testiranja (psihologijska, strucna, ..) kakva se provode kod svakog imalo ozbiljnijeg poslodavca. Cinjenica da svatko (razrednik) moze predavati zdravstveni odgoj potvrdjuje cilj MZOS-a da sustav skolstva svede na priucene predavace kojima MZOS salje gotove upute, a oni, nestrucni predavaci, trebaju odradjivati nastavu, cesto i bez iznosenja vlastitoga misljenja..

VL
QW
qwertz
22:27 10.01.2014.

Prestašno...film "Idiocracy", da, to je točno to. Komedija, no nažalost kako stvari stoje - budućnost...nadajmo se prvenstveno ovih spomenutih država, koji vide u svemu opasnost osim u ovome što je najvažnije - očuvanju tradicije i onog što nas čini ljudima.

VL
DU
Deleted user
20:18 10.01.2014.

Stvarno zvuči nevjerovatno da će pisana slova nestati iz upotrebe ali to će se stvarno dogoditi i to je tako žalosno.

VL
MI
Milkica
21:54 10.01.2014.

Mene zanima kako profesori pišu po ploči kad klinci ne znaju pisana slova? I što je sljedeće? Korištenje kalkulatora umjesto "ručnog" zbrajanja jedan plus jedan, dva plus dva, tri plus tri... Sve je otišlo kvragu. Kako je uopće moguće da se ne kotnrolira rukopis? Pa kako ti klinci pišu testove? Neka se dijele kolci onima koji ne pišu pisana slova. Ne vidim gdje je problem? Kad bih rekla da su današnje generacije gluplje od nekadašnjih, svi bi se digi na zadnje noge, ali nitko ništa ne bi poduzeo da se situacija promijeni.

VL
GI
giglibigli
21:23 10.01.2014.

a ni velika slova neće još dugo,kad razgovor s računalom prevlada nad pisanjem tipkovnicom vjerojatno će se uvesti neko slikovno pismo ili simboli koji će biti dovoljno pojednostavljeni da ih buduće generacije mogu naučiti

VL
DA
danho
20:31 10.01.2014.

Da se moja mama u mom obrazovanju oslanjala samo na školu ja bi danas valjda radila ko konobarica ili trgovkinja. Ako me je ko naucio cemu onda je to ona a ne neki profesori, sjedila je uz mene cijelu OŠ,, em pisat, em čitat, em računat..trebalo je muke za to jer nista nisam htjela, no poslije su ostale samo navike.... Tako da ovo sto kome profesori dozvoljavaju me ne brine

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.