Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peticija za informatiku

Đacima programiranje treba i za razvijanje logičkog razmišljanja

saša cvetojević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
25.11.2015.
u 19:00

Međupredmetno učenje informatike nije dovoljno jer je to poduka o korištenju digitalnih platformi, a nije programiranje

Nakon što je Večernji list upozorio da informatika još nekoliko godina neće postati obvezni predmet u osnovnim školama, inicijativa “Eskills for jobs” pokrenula je potpisivanje peticije da se u osnovne škole osnove programiranja uvedu što prije. Peticiju podržava IT industrija, mnoge stručne udruge i volonteri koji su spremni pomoći da informatika s osnovama programiranja u školama krene od prvog razreda. Međupredmetno je učenje informatike dobro, slažu se naši sugovornici, ali to je samo poduka o korištenju računala, mobitela, tableta i drugih digitalnih platformi, a ne programiranje.

– Mi se zalažemo da se programiranje uvede od nižih razreda osnovne škole. Nemamo vremena čekati još nekoliko godina. Programiranje potiče logičko razmišljanje djece i pomaže im da razumiju svijet oko sebe i da ga po mogućnosti mijenjaju – objašnjava Hrvoje Balen, dopredsjednik udruge poslodavaca u ICT sektoru. Slično kaže i startup investitor Saša Cvetojević

– Programiranje danas nije obrazovanje programera. To je kao učenje još jednog stranog jezika, učenje jezika strojeva. U budućnosti se bez toga neće moći razumjeti način funkcioniranja strojeva kojima se koristimo u svakodnevnom životu, uključujući i automobile – ističe Cvetojević. Unatoč podršci kurikularnoj reformi, naši sugovornici drže da bi uvođenje informatike kao obveznog predmeta tek za 6-7 godina zakinulo nekoliko generacija.

– Programiranje je način razmišljanja i rješavanja problema, učenje univerzalnog jezika strojeva i s tim treba početi odmah. Ono što se može napraviti jest povezati obrazovni sustav sa svima koji žele pomoći da se informatika u škole uvede što prije – ističe Cvetojević. Peticija za što ranije uvođenje programiranja u osnovne škole potpisuje se na društvenim mrežama i web stranici Eskillsa. Eskills je europska kampanja za poticanje građana da usavrše svoje vještine u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje su im potrebne u poslu.

>> 'Hrvatska nije spremna za tehnološke promjene, pozivamo na hitnu akciju'

>> Informatika u osnovne škole treba odmah, ne za šest godina

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije