Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stipendije

Da su nam barem javili da dostavimo još jednu potvrdu

'Podravina-bilogora, 22.3.2011. Grubisno Polje I. Sop i M. Filak i njihove kceri tesko prihvacaju da ove godine nece dobiti stipendije. Michael Palijan / VLM                         '
'Michael Palijan / VLM'
23.03.2011.
u 10:30

Priznaju da nisu dostavili dokument iz Porezne uprave, ali su ljutiti što ih o tome nitko nije formalno obavijestio

Osim slatinskoga branitelja Josipa Penzera, čija djeca nisu dobila stipendije (o čemu se pisalo prošli tjedan), kao okupani hladnom vodom osjećaju se i hrvatski branitelji Ivan Šop iz Gornje Rašenice i Mirko Filak iz Poljana nedaleko od Grubišnoga Polja, nakon što su doznali da ove godine njihove kćeri srednjoškolke Karolina i Valentina neće primati stipendiju od 400 kuna koje taj iznos mjesečno dotira Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Egzistencijalno ugroženi

Šop kaže da su zahtjeve podnijeli još u studenom 2010., a dosad nisu dobili nikakav službeni odgovor. No, kako bi riješio sve nejasnoće otišao je osobno u ministarstvo raspitati se.

– Ondje mi je službenica, pregledavši dokumentaciju grubo rekla da nisam dostavio potvrdu iz Porezne uprave o primanjima za kći, te da moj zahtjev stoga neće ni biti razmatran. Dodala je i da mi ne vrijedi ni žaliti se jer nikome u pet godina žalba nije riješena – kaže I. Šop, dodajući da je dobio isti odgovor kada je pitao i za Filaka.

Potonji priznaje da niti on nije dostavio potvrdu o prihodima za 2009. za kćer Valentinu kao što je natječajem traženo, no kao i Šop ne može shvatiti da samo zato zahtjev može završiti na strani kao nevaljao, a da ga se ne obavijesti da dio dokumentacije nedostaje.

– Telefonski poziv ili pismena obavijest bili bi dovoljni da nas se upozori na to – kaže Filak, na što Šop dodaje kako je državnog tajnika Zorana Komara čuo da na TV-u navodi da će se uvažavati naknadno dostavljanje dokumentacije. Očito je manji previd Šopa i Filaka, prouzročen svakodnevnom borbom za egzistenciju, bio dovoljan da čelična administracija njihov ionako slabašan kućni proračun dodatno stanji. Filak, kojemu je supruga preminula, živi s dvjema kćerima i majkom i primanjima od samo 1800 kuna mjesečno, a Šopovo domaćinstvo u kojemu je bolesna supruga, kći i punica, živi od 1500 kuna jer 2000 odlaze na otplatu kredita.

Kćeri odlikašice

– Naše su kćeri odlikašice. No, očito je lakše ograditi se nedostatkom dokumenata kako bi stipendije dobili imućniji od nas. Pa neka im, takvih je na popisu podosta! – zaključuje I. Šop.

I Karolina i Valentina žale zbog činjenice da će sad izostati novac koji im je pomagao za kupnju knjiga, školskoga pribora i drugih potreba za školu, a koliko je situacija nezavidna svjedoči podatak da Karolina ima samo jednosmjernu autobusnu kartu do 5 kilometara udaljene škole, a iz škole kući pješači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije