Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrogasna vozila

Da smo nekome dali mito, prekršili bismo ugovor s Daimlerom

daimmler, vozila (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/6
07.10.2010.
u 12:00

- Isplatili su nam četiri, a ne tri milijuna eura provizije, ali ni cent nije završio na privatnim računima, kaže Košec

– Nije točno da je IM metal od Daimlera primio tri milijuna eura. Isplatili su nam više, 4,050.000 eura, a zadnju smo uplatu primili polovicom siječnja. Ali, ni cent nije otišao u pogrešnom smjeru niti završio na privatnim računima. Za to postoji dokumentacija koju smo predočili istražiteljima – tvrdi Krešimir Košec, direktor tvrtke IM metal, koja je u jeku afere Daimler promijenila ime u Flammifer.

200.000 eura na mjesec

Dok ponavlja kako preko tvrtke u kojoj je zaposlen nije uplaćivan novac za državne dužnosnike koji su zauzvrat Daimleru trebali osigurati 85 milijuna eura vrijedan posao isporuke 210 vatrogasnih vozila, Košec vadi ugovor iz 2002. godine. Tadašnji IM metal, tvrtka s jednim zaposlenim na papiru, sklopio je ugovor s Debisom (financijskom kućom Daimlera) o, najjednostavnije rečeno, lobiranju. Prema tom ugovoru, na račun IM Metala trebalo je svaka tri mjeseca sjedati nešto manje od 200 tisuća eura, a tvrtka iz Ozlja zauzvrat im je trebala dojavljivati za natječaje, “snimati” situaciju na tržištu i pomagati u dobivanju poslova u Hrvatskoj.

– Tu jasno piše da ne smijemo direktno ili indirektno Debisu vratiti primljeni novac, a u sljedećem se stavku navodi da se sredstva primljena od Debisa ne smiju prebacivati Vladinim institucijama, zaposlenicima i predstavnicima tih institucija. Pa, ako je preko nas išlo mito za dužnosnike, zašto su nam u siječnju isplatili preostalih 316.500 eura? Ako smo prosljeđivali mito, znači da smo se ogriješili o ugovor iz 2002. – objašnjava Košec pokazujući dokument.

Godinu i pol nakon sklapanja tog ugovora, konzorcij Debis, u čijem su sastavu bili Daimler, Rosenbauer i IM Metal, dobio je posao isporuke 210 vatrogasnih vozila. Tim je ugovorom bilo predviđeno da će se vozila sklapati u Ozlju, što nikada nije osvareno.

– Upirali smo prstom u to, vidjeli su to i ministri nakon Lučina i ništa se nije dogodilo – kaže direktor Flammifera. Porezni inspektori, koje je u Ozalj poslao USKOK, pročešljali su poslovanje tvrtke od 1997. godine.

"Sve fakture - čiste"

– I dalje tvrdim da ništa nisu našli jer su sve fakture čiste. Novac dobiven od Daimlera, odnosno Debisa, uložen je u tvrtku, a to se danas i jasno vidi – govori Košec. Zbog izgubljene dobiti, a nedavno im je propao četiri milijuna eura vrijedan posao, Flammifer razmišlja o tužbi protiv Daimlera.

– Aktualnoj vlasti zamjeram što nisu preko Ministarstva pravosuđa zatražili od Daimlera očitovanje kome su to u Hrvatskoj dali mito. Vidjelo bi se da Daimler zapravo blati Hrvatsku, pa ih je Vlada mogla tužiti sudu u Haagu. Ova je vlada trebala zaštiti bivšu jer bi tako zaštitila interese Hrvatske. No, sve se pretovorilo u političku igru, iako je, kao što premijerka Kosor često kaže, tu sve kristalno jasno – kazao je za jučerašnje primopredaje pet vatrogasnih vozila Zagrebačkoj županiji direktor Košec.

Komentara 104

OB
-obrisani-
12:06 07.10.2010.

i to ako je tko primio mito to su bili kradezeovci

PO
Ponosnamojaje
12:15 07.10.2010.

proradila je mesiceva udba

MM
Mladen Miletić
12:05 07.10.2010.

\"Sve fakture - čiste\" i onda je stvar riješena a ne vječne neprestalne filozfske balkansko-romske špekulacije jedne bjedne pobjedničke nacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije