Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Da novac stigne u siječnju, zakon o Sjeveru mora u hitnu proceduru

Sveučilište Sjever
Foto: Marijan Sušenj/PIXSEL
06.11.2014.
u 19:00

Zakon zasad nije uvršten na dnevni red saborske sjednice koja traje do 12. prosinca

Zbog dugog vaganja i odlaganja odluke o preuzimanju financiranja Sveučilišta Sjever, odluke koja je navodno pala prošli tjedan, a zamjenik ministra znanosti i obrazovanja u utorak ju je obznanio koprivničkoj javnosti, Vlada se sada našla u debeloj vremenskoj stisci da ostvari obećanje o početku financiranja Sjevera s Novom godinom.

Procedura

Preoblikovanje koprivničko-varaždinskog sveučilišta iz privatnog u javno zahtijeva relativno složenu proceduru, koja uključuje donošenje posebnog zakona, Zakona o Sveučilištu Sjever, te prilagodbu drugih propisa, među njima i Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Problem je u tome što bi novi zakon, nakon što njegov prijedlog izradi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a prihvati Vlada, Hrvatski sabor trebao donijeti na sjednici koja je upravo počela, a trajat će do 12. prosinca. Prijedlog zakona još nije stigao iz Banskih dvora na Markov trg, pa nije ni uvršten u saborski dnevni red, a kad stigne, sva je prilika da će morati ići u takozvani hitni postupak, koji predviđa samo jedno čitanje.

Proračun

Prema objašnjenju na internetskim stranicama Hrvatskoga sabora, “zakon se može donijeti po hitnom postupku samo kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprječavanja ili otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu”, pa će Vlada morati smisliti dobro obrazloženje za forsiranje Zakona o Sveučilištu Sjever.

Ne uspije li ishoditi saborsku većinu za hitnu zakonsku proceduru, financiranje Sveučilišta Sjever neće ući u državni proračun za 2015. godinu, a onda će već u siječnju nedostajati novca za profesore u Koprivnici.

To se sve moglo izbjeći da je inauguriranje novog javnog sveučilišta Milanovićeva Vlada prihvatila proljetos. Sveučilište je, koliko je poznato, Ministarstvu znanosti i obrazovanja još tada predalo obrazloženi zahtjev za preoblikovanjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije