Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kornatska tragedija

D. Slavica, jedini optuženi za propuste, pazi na zaštitu na radu

slavica
Hrvoje Jelavić/Pixsell
23.11.2010.
u 07:45

Obitelji dvanaest stradalih vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica kažu da su dugo čekali početak suđenja u Zadru

– Jedino što vam sada mogu reći jest da smo svi mi, obitelji, dugo čekali da suđenje počne. Ne znam hoću li biti na ročištu jer sam jedan od glavnih svjedoka i najvjerojatnije ću među prvima biti ispitan – kazao nam je Joško Klarić uoči sutrašnjeg početka suđenja Draženu Slavici zbog tragedije koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, među kojima i Klarićev sin Dino.

Milodari za odvjetnika

O suđenju u Zadru ne želi govoriti ni Dražen Slavica, optužen za niz propusta i povreda propisa koji su doveli do nesreće. U vrijeme tragedije on je bio šibensko-kninski županijski vatrogasni zapovjednik, a danas je zaposlenik zadužen za poslove prevencije i zaštite na radu u šibenskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, kojoj je bio na čelu i u kojoj ga neki kolege gledaju poprijeko, dok su drugi uvjereni da ne može biti kriv.

– Nadamo se da će presuda po zapovjednoj odgovornosti biti oslobađajuća i da će se na suđenju rasvijetliti uzrok događaja. Tek nakon toga može se govoriti o odgovornosti, ali na svim razinama – kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković te dodaje da se nada da će proces brzo završiti jer su od tragedije na Kornatu prošle već pune tri godine.

“Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno”, fraza je koju su ponavljali neki Slavičini kolege. Slično govore i drugi vatrogasni dužnosnici i sindikalisti, koji upozoravaju da bi se moglo dogoditi da u ovom slučaju Dražen Slavica postane “dežurni krivac” za sve što se dogodilo iako je, kažu, mnogima jasno da se najveća vatrogasna tragedija dogodila zato što su u sudbonosnim trenucima zakazale gotovo sve mjerodavne državne službe.

Obranu Dražena Slavice, za koju je do sada izdvojeno oko 200.000 kuna, financira Udruga profesionalnih vatrogasaca jer tako, objašnjavaju, zapravo brane i samu vatrogasnu struku.

Franković kaže da su odvjetniku platili pet rasprava, a novca ima i još za dodatne tri-četiri, nakon čega će, ne bude li suđenje okončano, uslijediti nova akcija prikupljanja novca.

– Svi smo spremni suočiti se s činjenicama. Za nekog će to biti bolno, za nekog oslobađajuće – kaže Franković.

Preinaka Vrhovnog suda

Da se Slavici sudi u Zadru, odlučio je Vrhovni sud nakon preinake odluke o obustavi kaznenog progona koju je šibenski sud donio u lipnju 2009. Za suđenje vlada velik medijski interes, a sudac Boris Babić nam je kazao kako će se nastojati zadovoljiti zanimanje javnosti te da je u raspravnoj dvorani osigurano dvadesetak mjesta za predstavnike medija. Što će, pak, donijeti ovo novo suđenje, hoće li se za ispitivanja svjedoka pojaviti neki do sada nepoznati podaci koji bi mogli rasvijetliti uzroke tragedije, ponajviše žele konačno doznati obitelji 12 stradalih vatrogasaca.

Komentara 4

VI
vidimškoj
09:19 23.11.2010.

nikakav.!!!!!!!!!!!!!

DU
Deleted user
08:59 23.11.2010.

kakav je ovo naslov?

RO
ronin
09:21 23.11.2010.

uvijek mora biti kriva neka organizacija ili neki zapovjednik, a da nisu vatrogasci neoprezno krenuli gasiti vatru pa se opekli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije