Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal V. Puljić

'Crtajte kako hoćete, ali ne smijete zanijekati da budem Hrvat i katolik'

vinko puljić,hodočašće,marija bistrica (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/9
13.10.2012.
u 13:42

5000 vjernika iz Banjalučke i Vrhbosanske biskupije slušalo je u Mariji Bistrici riječi koje je s govornice uputio kardinal Puljić

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u subotu je okupilo oko pet tisuća vjernika i hodočasnika na tradicionalnom 7. hodočašću Vrhbosanske i Banjalučke biskupije.  

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju biskupa Franje Komarice, apostolskog nuncija Alessandra D'Errica i brojnih svećenika. Obraćajući se vjernicima nadbiskup Vinko Puljić istaknuo je da se vratio iz Rima gdje je na trgu sv. Petra papa otvorio za cijelu Crkvu godinu vjere povodom 50. obljetnice 2. Vatikanskog koncila i 20. obljetnice katoličkog katekizma. Kardinal Puljić u emotivnoj se propovijedi osvrnuo na krizu morala: - Danas se jako govori o krizi morala, obitelji, urušenom bračnom zajedništvu, od toga najviše djeca trpe. Vidimo da moramo obnoviti vjeru, koja će učiniti da bračna veza bude sveta i trajna koja će učiniti da se ne bojimo kad nas počnu prozivati, napadati i diskriminirati nas, iako to zovu demokracija koja počiva na ljudskim pravima. Vidimo da je to propala demokracija gdje sve manje ima ostvarenih ljudskih prava, jednakosti u ljudskim pravima, sve je više prihvatljivo i priznato tko je jači taj ima više prava. Kako se suočiti s tim izazovima? Upravo time da katolici budu hrabri svjedoci, da se ne prepadnu niti medijskih napadanja ni prozivanja niti ne znam kakvih provokacija već kao u prva kršćanska vremena za vjeru treba biti spreman i umrijeti. Mi se divimo našim pređima iz vremena Otomanskog carstva. Obitelj naša je bila hrabra kad je vjeru sačuvala do današnjih dana. Pamtite tu hrabru vjeru, kad je za vrijeme komunizma bila spremnost umrijeti, a Boga se ne odreći. Zar da se u ovoj lažnoj demokraciji vjere postidimo, da budemo kukavice? – pitao je kardinal Puljić.

- Dok proživljavamo teška iskušenja, kada svatko smije napadati i Crkvu i ljude u Crkvi, govorimo, nećemo vas napadati, ali tražimo ista i jednaka prava da i mi kažemo svoje stavove. Ne može se tražiti od Crkve da pogazi načela vjere, evanđelja, morala. Želimo im poručiti: dajte nam barem takva prava da isto smijemo govoriti kao i vi. Vraćam se na jedan govor od prije 20 godina kad sam u parlamentu u Sarajevu govorio, kada je bilo moderno crtanje karata u BiH, pa sam rekao – crtajte kako hoćete, ali nemojte nas precrtati, mi bi voljeli živjeti. Vidimo i danas da upravo tako ide i europska politika, i domaća politika, a i hrvatska politika u BiH, da nas prekriže. Poručujemo - suočit ćemo se i s tim izazovima, crtajte te entitete kako hoćete, ali nemate me pravo izmjestiti iz mog doma, kraja, zavičaja, nemate pravo zanijekati da budem i Hrvat i katolik s drugima i drugačijima, nitko taj mandat nema. Zato danas kod Gospe hoćemo obnoviti hrabrost, vjeru, da ne budemo kukavice. Gospe, molimo te, ako ne možemo mijenjati europsku, američku politiku, politiku koju kroje velikaši, možemo biti hrabri i postojani i braniti svoja prava – zazvao je Puljić, istaknuvši da danas pas ima veća prava od čovjeka.

- Psa ne smiješ ubiti, ali donosi se zakon da nerođeno dijete smiješ ubiti i starog čovjeka jer je ostario. Europo, zaboravila si da umireš jer se bojiš života. Zavjet činimo da korijenje ne izdajemo, da opstanemo, pomozi nam Gospe da se ne bojimo žrtava, ohrabri nas, utješi nas, izliječi nam rane, da hrabro pođemo doma i pokažemo solidarnost Crkvi, narodu i kraju iz kojeg potječemo – završio je propovijed kardinal Vinko Puljić, nakon čega se prolomio pljesak prisutnih hodočasnika.

>>U BiH samo od 1991. do 1995. stradalo tisuću katoličkih objekata

Komentara 23

IO
Iohannes
14:23 13.10.2012.

Bravo, kardinale! Umjesto teoretskih razglabanja nakon kojih malo što ostaje jasno, bolje je pogledai u snijeg jer zvijeri njime ne mogu proći a da ne ostave trag. Po tragu/po djelima ćete ih poznati! Vi ste tako lijepo naglasili i tragoveve i smjer kamo oni vode! Hvala Vam jer ste pravi pastir Katoličke Crkve!

HN
Heroj našeg doba
14:35 13.10.2012.

bravo kardinale ... iako sam bio sdp-ovac sada mislim da je još jedino crkva ta koja se istinski bori za hrvatske interese. biću i sam iskren hrvat i katolik.

Avatar pupoljak
pupoljak
14:22 13.10.2012.

Opet ništa novoga. Još jedna u nizu političkih propovijedi sa Oltara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije