Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispravak

Croatia Airlines reagirala na tekst 'Sigurnost leta ovisi i o uvjetima zaposlenih'

Croatia Airlines
Borna Filić/PIXSELL
22.04.2015.
u 14:43

Odvjetničko društvo Mihočević i Bajs poslalo je Zahtjev za objavu ispravka objavljene informacije koji prenosimo u cijelosti.

Odvjetničko društvo Mihočević i Bajs poslalo je Zahtjev za objavu ispravka objavljene informacije koji prenosimo u cijelosti.

"Poštovani, u zastupanju Croatia Airlinesa d.d., iz Buzina, Bani 75/B očitujemo se kako slijedi:

Dana 6. travnja 2015. godine na internetskom portalu www.vecernji.hr objavljen je tekst pod naslovom "Sigurnost leta ovisi i o uvjetima zaposlenih", a u kojemu su iznesene sljedeće netočne tvrdnje:

1. Nije točan podnaslov teksta "Hrvatski piloti, stjuardese i drugi radnici državne kompanije Croatia Airlines još uvijek su pod pritiskom lošeg tretmana od strane uprave koja preko njihovih leđa popravlja poslovnu statistiku i - vlastite plaće". Točno je da Uprava Croatia Airlinesa sa svojim zaposlenicima i sindikatima koja ih predstavljaju ima korektne odnose, a prava zaposlenika usklađena su s najvišim standardima zrakoplovne industrije. To dokazuje i novi kolektivni ugovor, koji je početkom godine potpisan sa svih pet sindikata organiziranih u tvrtki, a koji sadrži istu razinu materijalnih i nematerijalnih prava kao i prijašnji kolektivni ugovor. Radi toga, netočna je i daljnja tvrdnja kako je novi kolektivni ugovor "nešto manje povoljan sporazum o pravima i obvezama radnika i poslodavaca".

2. Netočna je tvrdnja da je program komercijalnog školovanja pilota "prodaja mjesta u pilotskom kokpitu nauštrb sigurnosnih i socijalnih standarda". Svi piloti u programu komercijalnog školovanja Croatia Airlinesa moraju zadovoljiti iste uvjete (liječnički pregled, testovi, itd) i proći iste stručne provjere kao i piloti koji su školovani o trošku Croatia Airlinesa. U skladu s time, u cijelosti je netočna tvrdnja kako će program "dovesti do drastičnog pada kvalitete pilotskog kadra".
Pored toga, netočna je i tvrdnja kako je takav program "u Sjedinjenim Državama zabranjen".

3. Tvrdnja da je kabinsko osoblje "najgore prošlo u budžetiranjima koja provodi uprava firme" necjelovita je i čitatelje navodi na potpuno pogrešan zaključak. Točno je kako su od 2010. do 2012. godine primanja kabinskog osoblja narasla u prosjeku 38 posto, za razliku od većine zaposlenika kojima su primanja u tom razdoblju, a i nakon toga, ostala na istoj razini.  To je isključivi razlog zbog kojeg su upravo primanja kabinskog osoblja korigirana 2013. godine i to u skladu s programom restrukturiranja tvrtke. Pritom je netočan i podatak da su "menadžeri sami sebi povećali plaću za 10 do 30 posto".

4. Netočna je tvrdnja predsjednice sindikata SKOZ Suzane Artuković da je "pravilnik koji regulira obaveze za vrijeme štrajka donesen jednostrano, arbitrarno i bez prostora za žalbu". Riječ je o Pravilima o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, koje je 2010. godine donijela arbitraža Županijskog suda u Zagrebu, a ne Croatia Airlines kako se to sugerira. Do arbitraže je došlo upravo na zahtjev sindikata s time da arbitraža nije "jednostran" proces jer su sindikati imali svog zastupnika i aktivno su sudjelovali.

5. Netočna je tvrdnja kako se procjena efikasnosti radnika Croatia Airlinesa vodi "za brojem napisanih izvještaja i mišljenjem nižerangiranih kolega u kompaniji". Svi sudionici Sustava procjene radnog učinka Croatia Airlinesa usmeno su informirani o principima i operativnim detaljima, a provode se i posebna školovanja. Zaposlenike ocjenjuje neposredno nadređena osoba, odnosno osoba koja poznaje rad zaposlenika, a ne "nižerangirane kolege".

Stoga, radi potpunog i pravodobnog informiranja javnosti, a temeljem čl. 40. i 56. Zakona o medijima, traži se objava ovog ispravka objavljenih informacija na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi."

>>Sigurnost leta ovisi i o uvjetima zaposlenih

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:34 22.04.2015.

Nazalost je istina drugacija: sve sto je opisano kao "netocno" tocno je do poslijednjeg zareza!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije