Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domovinski rat

'Crni petak' – 21 godina od dana kada je stradalo 13 Dubrovčana

dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/4
06.12.2012.
u 16:51

U samo jednom danu na Stari je grad palo više od 2000 granata. Gradska jezgra pretrpjela je nezapamćena razaranja.

Prošla je točno 21 godina od "crnog petka", dana kada je Dubrovnik bio izložen posebno žestokom granatiranju pod vodstvom JNA. Tada, 6. prosinca 1991. godine, poginulo je 13 civila, najviše u jednom danu tijekom čitave opsade Dubrovnika, koja je trajala od listopada do sredine iduće godine. Gradska jezgra pretrpjela je nezapamćena razaranja – u samo jednom danu na Stari grad palo je više od 2000 granata.

"Jugoslavenska armija u petak 6. prosinca pokazala je svoje pravo lice – lice kakvo normalna ljudska psiha ne može zamisliti. Nešto prije šest sati ta je armija započela topnički napad na Srđ, a zatim je ciljeve svojih oruđa i oružja usmjerila prema Kantafigu, Gružu, Lapcu, Lokrupu i naročito – Starome gradu", pisao je Dubrovački vjesnik dan nakon kobnog blagdana svetog Nikole.

U bombardiranju nisu stradali samo ljudi. Međunarodnu je zajednicu zgrozilo gađanje i oštećivanje brojnih kulturnih spomenika unutar grada. Među pogođenim hotelima bio je i onaj u kojemu su bili smješteni novinari i europski promatrači. Mnoge jahte i nekoliko većih brodova, poput američkog Pelagica, također su uništeni pod projektilima.

U znak sjećanja na žrtve 6. prosinca postao je Dan branitelja grada Dubrovnika. Obilježavanju 21. obljetnice dana obrane danas su u Dubrovniku nazočili i ministar branitelja Predrag Matić i tajnik Kabineta ministra Bojan Glavašević. Matić i izaslanstvo Ministarstva branitelja RH položili su vijence i zapalili svijeće na groblju Boninovo, Bošnjačkom groblju Boninovo, Spomeniku poginulim pripadnicima MUP-a, Spomen-obilježju na Liechtensteinovu putu te kod Križa na Srđu i u Staroj gradskoj luci, gdje su se prisjetili svih pomorca i branitelja stradalih na moru.

U Gradskoj luci u 12 sati pusteni su vijenci u more u znak sjećanja na pomorce i branitelje stradale na moru.

>> VIDEO Major JNA Zdravković optužen za paljenje Čilipa

Komentara 18

PA
paper2cuts
17:47 06.12.2012.

2000 granata?Gde su slike unistenog starog grada?Pojela maca? _______________ debilu zašto imaš uopće internet

YU
yututu
17:48 06.12.2012.

Patološka mržnja iskompleksiranih srpskih anticivilzacijskih barbabara ubojica prema hrvatskim civilizacijskim dosezima i svemu hrvatskom, ogleda se u izboru dana vršenja gnjusnih zločina - granatiranje Dubrovnika, tog svjetskog zaštićenog spomenika kulture, izvršeno je baš 6. prosinca, kao "poklon" tih bandita za sv. Nikolu

VO
vordag
11:11 07.12.2012.

the kurkula Hvala ti što si nas podsjetio na dane četničke propagande koja je očito živa još i danas. Tek toliko da znamo s kime imamo posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije