Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solidarnost u krizi

Crkva se do 2012. odrekla 160 milijuna kuna

02.02.2010., Dubrovnik - Pustanjem bijelih golubica, podizanjem barjaka i zvucima himne dubrovackog parca svecano je otvorena 1038. Festa svetog Vlaha. Dubrovacki biskup, msgr. Zelimir Puljic tradicionalno je procitao Laus, simbolicno primio darove, plodo
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
17.03.2016.
u 17:20

Odluku o odricanju od 10 milijuna kuna treba još odobriti Sveta Stolica, no u HBK drže da u vezi s tim neće biti nikakvih problema

Hrvatska biskupska konferencija potvrdila je da se odrekla 10 milijuna kuna, odnosno da će se smanjiti iznos koji Katolička crkva dobiva iz proračuna prema ugovoru između Svete Stolice i RH. Prijedlog je stigao iz Vlade, a u HBK su ga, kako doznajemo, nakon kraćih konzultacija vrlo brzo prihvatili.

Zamolba Vlade

– U proteklom razdoblju u nekoliko navrata, na zamolbu Vlade, Katolička se crkva odrekla određenog iznosa želeći dati doprinos napose u vremenu krize. I ove godine, na zamolbu Vlade, hrvatski su biskupi odgovorili da su spremni svotom od 10 milijuna kuna sudjelovati u pokrivanju dijela troškova školskog prijevoza učenika. Budući da je riječ o međunarodnom ugovoru, sama provedba ovog odricanja zahtijeva određenu proceduru koja je u tijeku – kažu iz HBK, dodajući kako, “sukladno međunarodnom Ugovoru o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i RH od 9. listopada 1998. Katolička crkva u Hrvatskoj svake godine dobiva određeni iznos iz državnog proračuna”.

Godišnje oko 300 mil. kuna

– I ovom gestom, kao i kroz svoje razne pastoralne, obrazovne i karitativne projekte, Crkva želi pripomoći obiteljima i omogućiti djeci i mladima da imaju što dostupnije školovanje – kažu u HBK. Doista, hrvatski su se biskupi već na samom početku krize odazvali pozivu Vlade i odrekli se dijela prihoda koji dobivaju iz proračuna. Crkva se do 2012. odrekla oko 160 milijuna kuna, što je više od polovice jednogodišnjeg iznosa koji prima iz proračuna. Prema odluci HBK iz 2009., Crkva se tako odrekla 50 milijuna kuna, 2010. dobila je 18,5 milijuna kuna manje, 2011. ostala je bez 45 milijuna kuna, a u proračunu za 2012. već je unaprijed stajalo da će dobiti 245 milijuna kuna, što je bilo za oko 50 milijuna kuna manje, jer joj prema ugovoru pripada oko 300 milijuna kuna. Tada su iz Hrvatske biskupske konferencije poručili da su svjesni teške gospodarske situacije u zemlji i da su se odazvali pozivu Vlade da se odreknu dijela novca iz proračuna te da tako pomognu da se zajedničkim naporima prevlada kriza u zemlji. Novac koji Katolička crkva dobiva iz proračuna stiže na jedinstveni račun HBK i raspodjeljuje se biskupijama i nadbiskupijama, koje taj novac troše za gradnju i održavanje crkvenih objekata, karitativnu djelatnost i za plaće, tj. nagrade svećenicima.

Odluku o odricanju od 10 milijuna kuna za najnovije potrebe treba još odobriti Sveta Stolica budući da je ona supotpisnik ugovora s državom, no kako drže u HBK, tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.

>> Želio bih da kardinal Stepinac bude svetac dijaloga i zajedništva

>> Marić otkrio gdje su pronašli novac za prijevoz učenika: I Crkva će sudjelovati

Komentara 40

Avatar juricamesko
juricamesko
18:48 17.03.2016.

može crkva i više ali bravo i za ovih 10 milijuna.sada barem 10 milijuna srežite ne vladinim udrugama tipa Gonga,Documente i ostale besposlene dojenčadi.

Avatar ČEPlN
ČEPlN
17:31 17.03.2016.

To je lijepo, trebaju jos i vise. U buducnosti trebamo samo mi katolici placati nasu Crkvu kad se zna da punimo preko 99% proracuna za druge ostaju mrvice.

Avatar imotska115
imotska115
17:33 17.03.2016.

Kako to da to nije Milanovic objavio zajedno sa svojin nesposobnjacima, nego su blatili crkvu, a vecernji dnas to objasnjave, sad se vidi tko radi za koga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije