Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez mogućnosti žalbe

Connecticut je 17. američka država koja je ukinula smrtnu kaznu

senat
AFP
12.04.2012.
u 12:27

Iako je od 1976. u Connecticutu izvršena samo jedna smrtna kazna, sretna okolnost neće se odnositi na 11 osuđenika koji trenutačno čekaju izvršenje smrtne kazne

Američka savezna država Connecticut ukinula je smrtnu kaznu te je zamijenila doživotnom robijom. Time je postala 17. država SAD-a koja se odrekla legalnog lišavanja života, prenosi CNN.

Povijesna odluka prošlog je tjedna prihvaćena u Senatu, a u srijedu je, nakon desetosatne debate, za nju glasovalo 86 poslanika Donjeg doma dok ih je 62 bilo protiv. Zatvorenici kojima se smrtna kazna zamijeni doživotnom robijom neće imati mogućnost podnošenja žalbe. Nažalost, iako je od 1976. u Connecticutu izvršena samo jedna smrtna kazna, sretna okolnost ne odnosi se na 11 osuđenika koji trenutačno čekaju izvršenje smrtne kazne.

U samo proteklih pet godina četiri savezne države ukinule su smrtnu kaznu. Riječ je o Novom Meksiku, New Jerseyju, New Yorku i Illinoisu, a u posljednje vrijeme ta se odluka razmatra u Kaliforniji.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:50 12.04.2012.

Amerika pred rasnim ratom Dvojica belaca uhapšeni pod sumnjom da su ubili troje crnaca u gradu Tulsu, a naoružani neonacisti na Floridi organizuju patrole Tenzije pojačali protesti crnaca zbog ubistva dečaka trejvona Martina TULSA - Bure baruta. Belci Džejk Inglandd i Alvin Vots, osumnjičeni za ubistva trojice i ranjavanje dvojice crnaca u američkom gradu Tulsu, juče su uhapšeni. U isto vreme rasne tenzije u zemlji rastu, pošto su neonacisti na Floridi organizovali patrole da bi sprečili proteste crnaca isprovociranih ubistvom crnog dečaka Trejvona Martina, koga je nedavno ubio belac Džordž Zimerman. Do hapšenja Inglanda i Votsa došlo je nakon što se u saveznoj državi Oklahomi dogodilo niz napada na stanovnike afroameričkog porekla. Oni se sumnjiče da su, vozeći se belim pikapom po gradu, pucali samo u prolaznike koji imaju crnu boju kože. Policija sumnja da je reč o rasno motivisanim ubistvima, ali zasad to još nije zvanično saopšteno. Zna se samo da će protiv Ingland i Votsa biti podignuta optužnica za višestruko ubistvo.

OB
-obrisani-
13:44 14.04.2012.

U tom zakonu treba napraviti izuzetak za pedofile,njima je smrtna kazna jedini lijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije