Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZREN MATIJAŠEVIĆ:

'Čitava država postala je taocem banaka, a nema reakcije HNB-a'

Ozren Matijašević
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
29.04.2014.
u 12:04

HURS će Praznik rada obilježiti prosvjedno, najavio je Matijašević

- Svjedoci smo da je prvostupanjska osuđujuća presuda Ivi Sanaderu u slučaju INA donesena 20. 11. 2012., a da po žalbi Vrhovni sud RH još nije donio odluku. Kako se radi o sudskom postupku o čijem rješenju ovisi tko i u kojem omjeru ima pravo upravljati  INA-om kao nacionalnom vrijednošću, dok se ne donese pravomoćna sudska odluka mađarska strana ima mogućnost i dalje upravljati i tako nastaviti činiti štetu kompaniji, zaposlenima i ukupnom hrvatskom gospodarstvu - upozorava Ozren Matijašević, šef Hrvatske udruge radničkih sindikata, najavljujući da će HURS prosvjedno, kao i dosad, obilježiti Praznik rada, na način da konkretnim primjerom hrvatskoj javnosti ukaže na razloge zbog kojih investicije bježe iz Hrvatske a Ustavom zajamčeno pravo na rad postaje nemoguća misija.

- Što kazati na postupanje Ustavnog suda koji po našem zahtjevu za ocjenu ustavnosti valutne klauzule podnesenom još 21. siječnja 2011., a kojeg smatramo od izuzetne važnosti za građane, do danas nije donio odluku. Isti se oglušio i na HURS-ov zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi zakona o reprezentativnosti podnesenog 22. listopada 2012. čiji je značaj također izniman jer regulira način i oblike vođenja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, navodi Matijašević.  

Matijašević ukazuje i da osim poslovične nesposobnosti hrvatskih vlada da usmjere ekonomsku politiku u pozitivnom smjeru, svjedočimo neprirodnoj profitabilnosti banaka u vrijeme krize.

- Pod krilaticom da je stabilnost poslovanja banaka od životne važnosti za nacionalnu ekonomiju, čitava je država postala njihovim taocem a nema reakcije HNB-a kao regulatora, Razlika kamatnih stopa koje se nude za depozite i onih koje se naplaćuju za odobrene kredite je preko 7 postotnih poena, vodeći smo u Europskoj uniji gdje je taj raspon u prosjeku ispod 4 postotna poena - nastavlja i dodaje da je jedini način da se stvari pokrenu s mrtve točke je da banke olakšaju uvjete kreditiranja snižavanjem kamatnih stopa. Također, državne subvencije kojima su HBOR-ove kamatne stope za kredite gospodarstvu snižene na razinu od 5 do 7 posto nisu nimalo poticajne obzirom na investicijsku klimu i rizike s kojima poduzetnik mora računati.  

I stalne izmjene propisa, posebno poreznih, kao i sporost pravosuđa dodatno opterećuju imidž Hrvatske kao destinacije za investiranje i poslovanje. Učinkovito pravosuđe je iznimno bitno i u sferi investicija, od pripreme (sređivanja zemljišnih knjiga), provedbe, rješavanja mogućih sporova, pa do povjerenja investitora da će svi postupci biti provedeni ažurno i fer.

Komentara 5

CI
cicibela
12:25 29.04.2014.

Gospodine Matijaševiću, HNB je samo po adresi hrvatska banka. Za svoj rad tj. cijeđenje lokalnog stanovništva i lokalnog gospodarstva lovorike ubire od dinastije Rothschild i njihove banke u Baselu, te podružnice ECB, pa je njima jedino i odgovorna.

HE
hercegovačkiponos
13:13 29.04.2014.

Rohatinski i Vujčić dobijaju nagrade za svoj rad, ali ne u Hrvatskoj, nego iz nekih centara moći u svijetu!!! Znakovito?

AN
ANM
12:59 29.04.2014.

A da organizirate recimo veliki štrajk? Nećete? Vaši su na vlasti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije