Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni državni odvjetnik:

Od 90-ih u Hrvatskoj je procesuirano 16 generala i admirala JNA

dinko cvitan
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
04.11.2016.
u 21:06

Cvitan: BiH je tražila dokumentaciju za 28 pripadnika različitih entiteta, a pod istragom je samo 10 hrvatskih državljana

Nakon što su tajne službe informirale članove Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o uhićenjima u Orašju, jučer su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ministar pravosuđa Ante Šprlje informirali članove Odbora za pravosuđe o pravosudnoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom.

I taj odbor planira sastaviti određene zaključke koje će uputiti Saboru na glasovanje, no još nije poznat njihov sadržaj. Nakon sjednice zatvorene za javnost, Cvitan je kazao kako je BiH tražila dokumentaciju za 28 osoba različitih entiteta, no uhićeno je samo 10 hrvatskih državljana. Indikativno je, naglašava, što su ostale osobe nestale iz istrage.

– Ja ne znam poštuje li BiH pravnu proceduru, jer nemam dokumente. Mi smo zatražili određena objašnjenja. Činjenica je da se dokumentacija tražila u odnosu na 28 osoba, činjenica je da se po imenima i prezimenima može zaključiti da su pripadnici različitih entiteta, činjenica je da je samo 10 hrvatskih državljana pod istragom i da se nalaze u istražnom zatvoru. Ostali su nestali – kazao je Cvitan koji je, kaže, za uhićenja saznao iz medija.

Odbija tvrdnje da je za situaciju kriv njegov prethodnik Mladen Bajić ili bilo tko drugi iz DORH-a, a napominje da je suradnja utvrđena sporazumom iz 2005.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk podsjeća da od 1996. postoji zakon kojim Hrvatska i tada Federacija BiH, ali uz suglasnost Vlade BiH imaju Sporazum o pravnoj pomoći.

– Objašnjen nam je način na koji je uspostavljana suradnja tužiteljstava. To je bilo u doba pristupa RH EU i bili su određeni poticaji iz Bruxellesa ili iz Haaga po tom pitanju – rekao je Bauk.

Među sudionicima sjednice neslužbeno se moglo čuti kako je zastupnicima rečeno da su hrvatske vlasti za postupke protiv uhićenih u Orašju znale od 2014., kada su iz BiH upućene zamolnice vezane uz te slučajeve.

Pokrenuto je i pitanje dokumentacije iz Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a potvrđeno je kako su istražitelji točno znali što traže te da su zahtijevali spise zavedene pod određenim brojevima.

Cvitan je odbio pitanja zašto Hrvatska ne pokreće slične procese protiv časnika JNA i srpske paravojske navodeći da je od 90-ih procesuirano 16 generala i admirala JNA, posljednji 2011. za Vukovar, te da se 96,5 posto svih postupaka vodilo protiv pripadnika neprijateljskih postrojbi.

Premijer Andrej Plenković je nakon proslave Dana zagrebačkoga Pravnog fakulteta izjavio kako nadležne službe nisu znale da će početkom tjedna doći do uhićenja u Orašju jer bi, kaže, u protivnom njegov posjet BiH drugačije planirali.

Potvrdio je da postoje indicije kako bi i ubuduće moglo biti sličnih uhićenja te poručio kako to treba izbjeći suradnjom s BiH stranom te kako nije cilj praviti pritisak na pravosuđe BiH, već uspostaviti kvalitetnu suradnju. Potvrdio je i da se „u određenim dokumentima“ spominjalo i ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ali detaljnijih saznanja o tome nema.

>> VIDEO Prosvjednici u Orašju poručili: Stop progonu Hrvata iz Bosanske Posavine

Ključne riječi

Komentara 13

BE
berogrga
13:50 04.11.2016.

O gospon Cvitan se čudi, pa takve su i vaše optužnice, selektivne! Zato braća Milanović, Knežević, Zmajlović i ostali lopovski sdp-ovci i jesu nedodirljivi.

ZD
zdepar
14:44 04.11.2016.

glavni državni odvjetnik se uživio u dječje priče: na popisu stoji 25 imana, plenković ode ponuditi pomoć bosni i bosanci skinu deset Hrvata, koliko je imena ostalo na popisu, - ni jedan jer ostali nisu Hrvati

EU
eurobanana
12:46 04.11.2016.

hihihihihihihi koliko fraza neobrazovanih,,,znate ja ne znam ..ja to nisam znao...ja neznam da nisam znao sto nisam znao da ne znam,,,i pitam se zasto trebamo punoglavce kji nista ne znaju a na viskim ili navisim funkcijam drzave su postavljeni da neznaju svoju svrhu neznanja,,,ili im je znanje da nista ne znaju...pobogu pa gdje su ovi zavrsili osnovnu skolu hheheeheh pa niti to vjerovatno ne zna ...ola la

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije