Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 1980. DONIO USPJEH, ALI I NEJEDNAKOST
Povratak na članak

Čile na referendumu odbacuje najrigidniji ‘neoliberalni ustav’?

Čileanci će danas odlučivati žele li novi ustav, ali i o tomu kako će izgledati tijelo koje će ga donijeti.

Komentari 2

ZA
Zapadnjak
15:07 25.10.2020.

Vrlo kratka provjera pokazuje da su cinjenice sljedece: pad gini koeficijenta kojim se mjeri nejednakost je takav da se u 30 godina smanjio za nekih 0.12 s 0.56 na 0.44, dakle tijekom dugorocnog razdoblja pokazuje se vrlo jasan pad nejednakosti u Cileu na razinu koja je jos uvijek veca od vecine svjetskih drzava i visa od svih nama bliskim drzava (eu zemlje sjeverna amerika i slicno)... ovo dosad je sto se tice dohotka... sto ce tice bogatstva, dakle imovine koju ljudi posjeduju, ginijev koeficijent za Cile je 0.798, opet u gornjoj polovici svijeta (ali ne ni priblizno blizu vrhu kao sto je slucaj s dohotkom), a zanimljivost da veci ginijev koeficijent, dakle vecu nejednakost bogatstva (imovine) imaju, izmedu ostalog Njemacka,Svedska,Danska, Cipar, Nizozemska, Rusija, SAD, a jednak kao Cile ima Norveska... drugim rijecima, prica se temelji na narativu koji i nije bas sto posto istinit, cisto da se zna, ako je nekog uopce briga...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.