Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I JOŠ ĆE RASTI

Cijene otišle u nebo: 'Jedan odojak košta 140 eura, pa tko si to može priuštiti?'

prasci
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
22.08.2023.
u 08:31

Domaći uzgajivači najavljuju kako nas do kraja godine vjerojatno očekuje još jedan drastičan rast cijena domaćih odojaka i svinjetine općenito, pogotovo odojaka

S obzirom na cijene, malo tko će si uskoro moći priuštiti domaće odojke. Cijena domaćih odojaka nezaustavljivo raste od prošle godine, a zbog afričke svinjske kuge očekuje se da će cijene biti još i veće. 

Prema podacima tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, u srpnju je prosječna cijena živog odojka iznosila 5,59 eura, što je čak 106 posto više nego u istom mjesecu lani, piše Danica.hr. 

– Za odojak težak otprilike 25 kilograma žive vage morate danas platiti čak 140 eura. To vam je više od 1000 kuna. Pa tko si to može priuštiti? – pita se jedan građanin kojeg su prošli tjedan šokirale cijene. 

VEZANI ČLANCI: 

S druge strane, raste uvoz živih svinja. Lani je uvezeno 658.000 živih svinja, što je otprilike 31.000 svinja više nego preklani. U prvih pet mjeseci ove godine uvezli smo ih oko 210.4000.

Najviše živih svinja već godinama se uvozi iz Danske, Nizozemske, Mađarske i Njemačke. Domaći uzgajivači najavljuju kako nas do kraja godine vjerojatno očekuje još jedan drastičan rast cijena domaćih odojaka i svinjetine općenito.

VIDEO Usporedio je cijene u Barceloni i na Balkanu: 'Mi smo vam glup narod'

Ključne riječi

Komentara 33

BI
Biouskoli91
09:09 22.08.2023.

Ma kaj bulaznite. Najbitnije je da je zarada od turizma i na autocestama rekordna. Kakva proizvodnja ili poljoprovreda... ko da nam to treba.

Avatar Idler
Idler
08:56 22.08.2023.

Ovo je pravo političko pitanje, a ne Milančetova provaljivanja. Kaj se dugoročno planira i za uzgoj pajcekof al i za uzgoj telićef, piceka....itd ? Jel budemo se to uvozili ? Jel igdo razmišljja dugoročnije od leto dan ?

TO
tomislav10
09:31 22.08.2023.

Bez brige, nakon uništenja domaćeg svinjogojstva slijedi masovni uvoz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije