Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međimurje

Cijele se godine muče, a onda im ukradu sav urod

'17.08.2011., Kursanec, Pocetkom kolovoza obitelji Mozes ukradeno je vise od 4 tone luka kojeg su lopovi odnijeli s oranice.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
18.08.2011.
u 11:33

- Ne samo da su potrgali zrele lubenice, nego su počupali i nezrele - kaže Mladen Kovač iz Gardinovca

U polju zvanom Pesek u blizini Gardinovca policija je u utorak oko 21 sati, zahvaljujući dojavi građana, zatekla čak 16 osoba u krađi lubenica! Utvrđeno je da su krađu počinile muške osobe u dobi od 13 do 45 godina iz romskog naselja Piškorovca, od kojih je oduzeto ukupno 346 kilograma lubenice! Materijalna šteta još se utvrđuje.

- Javio mi je susjed da odem pogledati polje. Imao sam što vidjeti. Ne samo da su potrgali zrele lubenice, nego su počupali i nezrele, kaže Mladen Kovač iz Gardinovca, vlasnik zemljišta koje nakon krađe izgleda kao da ga je poharala elementarna nepogoda.

Policija je nakon dojave pohitala na mjesto događaja, a sve se tako brzo odvijalo da se kradljivci nisu stigli razbježati po poljima i šumarcima.

- Na mjestu događaja zatekli smo i kombi. Pretpostavlja se da je dio njih došao kombijem, a ostali biciklima - kaže glasnogovornik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić.

M. Kovač kaže da je problema s lopovima imao i prije dvije godine, kad je netko pokrao paprike i drugo povrće u njihovu plasteniku, na istoj lokaciji.

- I što da radimo? Mučimo se cijele godine, a onda netko dođe i pokupi nam sav urod. Država nekako treba stati tome na kraj. Nemamo novac za zaštitare koji bi čuvali oranice, a nemamo ni novac za skupo osiguranje - kaže M. Kovač.

Krađe povrća u Međimurskoj županiji sve su učestalije. I dok su se prije krale uglavnom manje količine za “osobne potrebe”, sad se kradu cijeli urodi! Prije nekoliko dana bez četiri tone luka ostala je obitelj Mozeš iz Kuršanca. U polju zvanom Kuršanečki lug netko je od 1. do 9. kolovoza s parcele Mozešovih ukrao oko četiri tone tog povrća vrijednog više od 10.000 kuna. Počinitelj je nepoznat.

- Idu nam suze na oči kad vidim što su nam učinili. Oni su školovaniji od nas jer mi radimo i mučimo se, a oni na kraju dođu pokupiti vrhnje. Imaju razrađen sustav dojavljivanja, pa dok jedni kradu, drugi stražare - kažu Mozeševi. Policiji bi, predlažu, trebalo dati veće ovlasti kako bi krađama stali na kraj. Trebalo bi, smatraju, pojačati kontrole na mostovima i pitati one koji prevoze povrće otkud im, gdje je izraslo i imaju li kakve papire.

- Trebalo bi kazniti i one koji od njih otkupljuju povrće ne pitajući ih otkud im. To je bar lako provjeriti - kaže Mladen Mozeš.

Osim što ukradenu robu prodaju na velikim tržnicama u Zagrebu, “utapaju” ih ih na manjim tržnicama u okolnim gradovima. Glasnogovornik PU međimurske K. Gosarić uputio je apel građanima da prijave policiji svaku krađu u koju posumnjaju, jer se jedino tako može počinitelje zateći na djelu. Neki poljoprivrednici odustaju od povrćarstva upravo zbog učestalih krađa.

Ključne riječi

Komentara 6

HO
horacio
13:56 18.08.2011.

Romi vježbenici i Romi majstori u krađi? Nemoguće:)

WO
Wolf23
16:26 18.08.2011.

Kad država drži te smrdljive cigane kao kap vode na dlanu.... Naravno, kad su u koaliciji sa nepismenim, šugavim i smrdljivim ciganima... Kad vidim onog nazif mehmedia u saboru padne mi mrak na oči... Da meni netko ukrade nešto za što sam crnčio cijele god. uzeo bi pušku u ruke i ubio bi ga ko \'kera\' !!!

KA
karambita
11:35 19.08.2011.

Wolf23, tvoj komentar je pravi nacisticki....u normalnoj drzavi bi te pokupila policija i strpala u prdekanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije