Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet su prevareni, a štrajkat će dok im se ne isplati minimalac za rujan

Četvrti štrajk glađu u Željezari Split

žezeljara
Arhiva VL
09.11.2009.
u 17:47

Mladen Bekavac, Tonči Mužić i Jozo Ivančević, trojica sindikalnih povjerenika u Željezari Split, zbog neispunjenja Vladinih odluka donesenih 20. listopada započeli su četvrti štrajk glađu u krugu tvornice.

Mladen Bekavac, Tonči Mužić i Jozo Ivančević, trojica sindikalnih povjerenika u Željezari Split, zbog neispunjenja Vladinih odluka donesenih 20. listopada započeli su četvrti štrajk glađu u krugu tvornice.

- Prevarili su nas po tko zna koji put, nisu ispunili zahtjeve dogovorene 20. listopada, nismo dobili još uvijek minimalnu plaću za rujan - ogorčeno je za Večernji list kazao Mladen Bekavac. Podsjeća da je bio dogovoren sporazumni raskid kupoprodajnog ugovora s poljskim Zlomrexom, raspisivanje natječaja za pronalazak novoga strateškog partnera za Željezaru i osiguranje minimalnih plaća za njezinih 406 radnika. No, ništa se od toga nije ispunilo, a Hrvatski fond za privatizaciju, tvrde sindikalni čelnici, posljednjih im dana postavlja nemoguće uvjete.

U pismu upućenom premijerki Jadranki Kosor trojica štrajkaša glađu ističu kako su na taj korak prisiljeni po četvrti put zato što ih se vara. Traže hitnu isplatu minimalca za rujan te do kraja studenoga i isplatu minimalne plaće za listopad. Zahtijevaju žuran sastanak s predstavnicima Vlade i predsjednikom HSP-a Vedranom Duvnjakom.

Valja podsjetiti da je dvadesetak radnika Željezare Split štrajkalo glađu u tvornici 19. i 20. listopada, dok su istovremeno njihovi sindikalni čelnici u Zagrebu štrajkali ispred zgrade Ministarstva gospodarstva. Od štrajka nisu htjeli odustati dok nisu dobili pisana jamstva da će se raskinuti ugovor sa Zlomrexom, raspisati natječaj za pronalazak novog kupca i isplatiti minimalne plaće. Na zboru radnika održanom 21. listopada ti su zaključci prihvaćeni i štrajkaši su donijeli odluku o obustavi štrajka glađu.

Situacija se očito ponovno zakomplicirala, a koliko će trajati četvrti po redu štrajk glađu trojice sindikalnih povjerenika, potpuno je neizvjesno. Čekaju potez premijerke Kosor.

Ključne riječi

Komentara 6

XY
xychhr200
18:12 09.11.2009.

Pa PRESTANITE već jednom VJEROVATI, jer će vas ta bagra i dalje (u nedogled) muljati i lagati, neko KONAČNO izađite NA ULICE i ostvarite svoja prava... na MARKOVOM TRGU... jer tamo je objašnjenje sve ove bijede koja snalazi sve Hrvate. Konačno \"odpuhati\" tu gamad iz VLade i Sabora iz udobnih fotelja... i na nihova mjesta staviti - ako treba - i strance... pa će hrvatima garant ići bolje - uskoro.

PI
Pippo9
18:15 09.11.2009.

Vlada im je obećala dobre uvjete i to je ispunila al su krivi vođe sindikata jer im rradnici služe samo za medijsko eksponiranje

MU
Mućanin
18:18 09.11.2009.

Daj uzmite već jednom palice u ruke i dajte toj bagri s Markovog trga po kostima, da im nikad više ne padne na pamet da prevare Hrvatskog radnika!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije