Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'U ime obitelji'

'Četiri mjeseca nakon zahtjeva još ne znamo datum referenduma'

u ime
Inicijativa 'U ime obitelji'
14.10.2013.
u 10:41

Naše pravo se sad ne poštuje, već se ignorira, kazala je Željka Markić iz inicijative 'U ime obitelji'

- Danas, 14.listopada točno je navršeno 4 mjeseca kako smo predali zahtjev za raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, a do sada niti nas niti javnost nitko nije obavijestio o datumu održavanja referenduma, kazao je danas na novinskoj konferenciji Krešimir Planinić, odvjetnik građanske inicijative 'U ime obitelji'.

Dodao je kako imaju legitimna očekivanja da će vladajući poštovati Ustav i sve zakone nazvavši ovo odugovlačenje kršenjem svih zakonskih odredbi. Uz to je podsjetio da praksa EU kaže da se u roku od 6 mjeseci od predaje zahtjeva za referenduma, on mora i raspisati. Podsjetio je i na to da je građanska inicijativa Saboru predložila razuman rok od 120 dana za raspisivanje referenduma, no i taj razuman rok je istekao. Kako su vladajući u međuvremenu suprotno poruci referendumskog zahtjeva na dnevni red stavili raspravu o zakonu o životnom partnerstvu, Planinić je naglasio, a i poručio neka se najprije raspiše rok za raspisivanje referenduma, a neka se onda donosi zakon o životnom partnerstvu.

Ivan Munjin, član organizacijskog odbora inicijative istaknuo je da Venecijanska konferencija naglašava kako javna vlast ne smije odugovlačiti s raspisivanjem referenduma niti se smije opredjeljivati za jednu od strana. Druga članica organizacijskog odbora Željka Markić je pak kazala kako su danas svakom saborskom zastupniku i predsjedniku sabora Leki poslali dopis za zamolbom da zatraže da se na dnevni red sabora uvrsti tema o raspisivanju referenduma i da se konačno odredi datum njegovog održavanja i to prije 14.prosinca kad istječe zakonski rok od šest mjeseci kojeg je postavila Europska komisija. U osvrtu je podsjetila kako je sada na nekoliko načina pokušano osujećenje njihove inicijative. Povećan je broj za referendum, tri mjeseca se provjeravao broj potpisnika i treće, donose se zakoni koji su u suprotnosti građanskoj inicijativi 'U ime obitelji'.

- Ovo je sužavanje demokratskog prostora, što nas zabrinjava jer to podsjeća na totalitarizam iz kojeg smo izašli prije 20 godina. Naše pravo se sad ne poštuje, već se ignorira, kazala je Željka Markić.

>> U ime obitelji: 'GONG je provladina, a ne nevladina udruga'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije