Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Češki sud oslobodio bivšeg premijera Babiša od optužbe za prevaru sa subvencijama EU-a

FILE PHOTO: Former Czech PM Babis stands trial at the Municipal Court in Prague
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/3
09.01.2023.
u 11:15

Presuda bi Babišu mogla uvećati izglede na izborima i prema anketama on je vrlo blizu svojim suparnicima Petru Pavelu i Danuši Nerudovoj

Češki sud oslobodio je u ponedjeljak bivšeg premijera Andreja Babiša optužbe za navodnu prevaru vezanu uz subvencije EU-a čime je povećao njegove izglede na ovotjednim predsjedničkim izborima na kojima slovi kao jedan od favorita. Tužiteljstvo je tražilo za Babiša novčanu i uvjetnu kaznu zatvora, optužujući ga da je nezakonito prisvojio oko dva milijuna eura namijenjenih izgradnji rekreativno-kongresnog centra u blizini Praga.

Babiš, koji je nije nazočio izricanju presude, od početka je negirao bilo kakve nepravilnosti i zlodjela, a u svojoj završnoj riječi u petak je na sudu rekao da je njegov slučaj bio politički motiviran. "Cijelo suđenje je namješteno, ono je političke naravi, nikakvi dokazi nisu predočeni", rekao je Babiš novinarima.

Sa svojom strankom ANO, trenutno u opoziciji, 63-godišnji Babiš želi osvojiti predsjednički mandat i zamijeniti svog čestog saveznika Miloša Zemana kojemu mandat istječe u ožujku. Presuda bi Babišu mogla uvećati izglede na izborima i prema anketama on je vrlo blizu svojim suparnicima Petru Pavelu i Danuši Nerudovoj.

Prvi krug izbora održava se u petak i subotu i ne očekuje se pobjeda niti jednog kandidata. Drugi krug izbora između dvoje kandidata s najviše ostvarenih glasova najvjerojatnije će se održati 27. i 28. siječnja.

VIDEO Tko više zarađuje? Ovo su prosječne plaće hrvatskih obitelji i u zemljama u našem susjedstvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije